Každý vášnivý čtenář moc dobře ví, že je popkulturní knižní trh silně zasycen romány ze žánru young adult fantasy, ve kterém se sice čas od času může objevit nějaký klenot, ale ve většině případů čtenáři dostanou šablonovitý příběh o složité lásce bez špetky kontroverznějších prvků. Tento balast by však ve velmi blízké době mohl rozvířit nový mysteriózní fantasy román, který se k nám dostane z chladného Norska.

Řeč je o prvním dílu staroseverské trilogie Vardari s podtitulem Železný vlk. Hlavní hrdinkou příběhu je Juva, dívka, jež z celého srdce nesnáší krvezptytce. Mělo by se jednat o osoby s jasnovideckými schopnostmi, kteří se ve společnosti těší velké úctě. Juva však ví, že se ve skutečnosti jedná o podvodníky, co využívají strachu ostatních, hromadí majetek a touží po moci. A jak to Juva ví? Protože ke krvezpytcům patří celá její rodina.

„Když ale dívčinu rodinu napadnou vardari, záhadné nestárnoucí bytosti, zaplete se do honby za dědictvím svého rodu — temným tajemstvím, které kdysi změnilo svět a nyní ho může přetvořit znovu.“ Juva bude muset přežít. Aby tak učinila, bude muset nejdřív porazit démony ze své minulosti, bude se muset postavit čelem k potlačené vzpomínce z dětství, ke chvíli, kdy uviděla ďábla.

Pokud by vás téměř nic říkající anotace trochu děsila a připadala vám lehce kýčovitá, nemusíte mít strach. Za románem Železný vlk totiž stojí Siri Pettersen, velmi vyhlášená norská spisovatelka, tvůrkyně komiksů a ilustrátorka, mezi jejíž nejslavnější díla patří trilogie Havraní kruhy. První díl této série, Ódinovo dítě, získal v „rodném“ Norsku mnohá ocenění včetně Ceny knihkupců, kterou román vyhrál jako vůbec první fantasy titul v historii této ceny.

Stejně jako tomu bylo u trilogie Havraní kruhy, sérii Vardari a samozřejmě i její první román Železný vlk bude v Česku vydávat nakladatelství HOST. A ani překladatel se nemění. Série Vardari se v Česku opět ujala Jitka Jindřišková.

Mysteriózní staroseverský fantasy román Železný vlk by se měl v prodeji objevit 27. října/októbra 2021. Budoucí čtenáři se mohou těšit na opravdu masivní knihu s pevnými deskami a zajímavou obálkou.