Alternativní New York, do nebes tyčící se mrakodrapy, oslňující moderní stroje, klikaté vlakové tratě a jedno velké tajemství o technologii, která tohle všechno pohání. To jsou hlavní prvky dobrodružné série York, jejíž první díl s podtitulem Stínová šifra míří díky nakladatelství CooBoo na český knižní trh.

Přečtěte si také: Detektivní thriller z alternativní historie s vynálezy Nikoly Tesly

Za románem stojí americká spisovatelka z Chicaga, Laura Ruby. Zatímco u nás ji můžeme znát jen jako autorku fantasy románu Včelí královna, v anglicky mluvících zemích uvedla do prodeje již deset různorodých titulů včetně tří dílů série York. Ta patří mezi to nejlepší, co napsala, a to díky skvělému námětu a samotnému zasazení.

Jak jsme již zmiňovali v úvodu, příběh série York se odehrává v alternativním městě New York. V roce 1798 dorazila do tohoto města dvojčata Morningstarrovi s vizí velkolepého města. Díky nim vznikly obrovské mrakodrapy, oslňující stroje a klikaté vlakové tratě. Vše fungovalo díky mocné technologii, kterou nikdo nikdy předtím neviděl. O padesát sedm let později tito dva architekti záhadně zmizeli a zanechali pro obyvatele New Yorku hádanku umístěnou do zářícího města, které postavili. A kdo ji rozluští, obdrží nepředstavitelné bohatství. Do dnešních dnů však hádanka nikdy nebyla vyřešena a největší záhada moderního světa není nic jiného než turistická atrakce.“

V jednom z bytových domů postavených bratry Morningstarrovými bydlí i Tess a Theo Biedermannovi a jejich přítel Jaime Cruz. Tedy do doby, než developer oznámí, že město souhlasilo s prodejem domů. „Pravděpodobné zničení těchto původních domů znamená konec snu o rozluštění hádanky, v který tak dlouho doufali obyvatelé New Yorku. A pokud Tess, Theo a Jaime chtějí zachránit svůj domov, musí dokázat, že šifra je skutečná a nejde o pohádku pro turisty. A jediným způsobem, jak to dokázat, je rozluštit ji. A tak se pouští do tajuplných zákoutí New Yorku a netuší, že je čeká největší dobrodružství jejich života!“

První díl z románové série York s podtitulem Stínová šifra by měl vyjít s českým překladem od Hany Netušilové a Kristýny Vyhlídkové již v pondělí 8. března/marce 2021. K dispozici bude v pevných deskách za necelých 300 korun.