V letech 2008-2010 (v Česku 2017-2018) vydal čínský vědeckofantastický spisovatel Liou Cch'-sin výjimečnou sci-fi trilogii Vzpomínka na Zemi, která si získala vysoká hodnocení po celém světě. Série převážně vynikala svým zajímavým pohledem na kontakt lidstva s mimozemskou civilizací. Celý příběh se neodehrával v krátkém časovém horizontu, ale naopak v tom dlouhém. Čtenáři si tak v sérii mohli projít vymyšlenou budoucností lidstva od kontaktu s mimozemskou civilizací, přes invazi až po novou éru lidstva.

Přečtěte si také: Román Věk supernovy nabízí velmi zajímavou postapokalyptickou myšlenku

Po dopsání trilogie opustil Liou Cch'-sin jeho skvěle vymyšlený svět a přesunul se na jiné projekty. Například napsal skvělý postapokalyptický román Věk supernovy, o kterém jsme vám přinesli samostatný článek. V roce 2019 se však světa série Vzpomínka na Zemi ujal s požehnáním autora další čínský spisovatel se jménem Pao-Šu. Jeho kniha s názvem Nesmrtelnost rozvinula nejen samotnou zápletku konfliktu mezi lidstvem a Trisolarany, ale také původ a důsledky principu temného lesa.

„Jün Tchien-ming se ocitl v přední linii mezihvězdné války: muž, který chtěl kvůli smrtelné rakovině podstoupit eutanazii, byl v podobě holého mozku vyslán do vesmíru s úkolem infiltrovat trisolaranskou První flotilu. Mimozemšťané jej zajali a dlouhá desetiletí podrobovali nelidskému mučení. Tchien-ming nakonec podlehl a svým věznitelům pomohl s obsazením Země, aby zabránil úplnému vyhlazení lidstva.

Trisolarané mu vyrobili nové naklonované tělo a Tchien-ming žil dlouho v exilu coby zrádce lidské rasy. Nyní se však na sklonku života dočká druhého vzkříšení. Bytost, jež si říká Duch, jej naverbuje do bitvy proti nepříteli, který usiluje o zkázu celého vesmíru. Tchien-ming však nechce být znovu loutkou. Tentokrát se bude řídit jen vlastním úsudkem.“

Necelé dva roky od vydání originálu s názvem The Redemption of Time se tato kniha pod českým názvem Nesmrtelnost objeví i u nás v Česku. Za vydáním s českou lokalizací od Aleše Drobka bude stát nakladatelství HOST, které vydávalo i originální trilogii Vzpomínka na Zemi. Kniha vyjde v brožované vazbě a bude obsahovat 296 stran.

Pokud vás trilogie Vzpomínka na Zemi zaujala a chtěli byste si její svět trochu více rozšířit, tak byste knihu Nesmrtelnost neměli minout. Podle informací z webových stránek nakladatelství by české vydání mělo vyjít již 15. března/marce 2021