Legendární režisér Alfred Hitchcock natočil v roce 1958 svůj slavný snímek Vertigo, který vycházel z románu francouzské dvojice Pierre Boileau a Thomas Narcejac jménem Mezi mrtvými. A i přestože v době vydání filmu byly reakce od kritiků spíše rozporuplné, postupem času se z Vertiga stala nejenom oslavovaná klasika, ale také jeden z nejznámějších snímků Hitchcockovy bohaté filmografie.

A jak se zdá, v budoucnu se tento tajemný romantický thriller dočká remaku. Na ten by měl jako producent dohlížet herec Robert Downey Jr., který by se podle serveru Deadline mohl nakonec ujmout také hlavní role, ale to se teprve uvidí.

Na výrobu filmu bude dohlížet hercova společnost Team Downey, do níž patří i jeho žena Susan, která bude taktéž vykonávat úlohu jedné z producentek. Ke společnosti se připojí i studio Davis Entertainment, kterou vedou John Davis a John Fox. Pokud vše půjde podle plánu, výsledný remake by pak mělo vydat studio Paramount. 

Příběh původního filmu se točil kolem bývalého policisty Fergusona, jenž se zamiluje do ženy, kterou měl sledovat. Sám se ale potýká s vlastními démony, navíc později také zjistí, že stal obětí velice rafinované hry. Celý snímek tak svým vyprávěním nabízí jedinečný pohled do režisérova vlastního stavu mysli.

Připravovaný remake už má navíc na palubě hlavního scenáristu. Tím se stane na Oscara nominovaný Steven Knight, tvůrce milovaného seriálu Gangy z Birminghamu (Peaky Blinders), který sepsal scénář pro známé snímky jako Špína Londýna (2002), Východní přísliby (2007) a Noční jízda (2013). Zároveň by se také měl postarat o napsání zatím nepojmenovaného Star Wars filmu, který měli původně napsat Damon Lindelof a Justin Britt-Gibson.

Nyní už musíme jen doufat, že chystaný remake nebude dělat původnímu filmu z 50. let ostudu. Ale Steven Knight je schopný scenárista, tudíž můžeme být minimálně alespoň opatrně optimističtí. 

Projekt zatím nemá na palubě žádného režiséra, ale to by se mohlo změnit v rámci nadcházejících týdnů. Doufejme, že se zároveň také brzy dozvíme, zda se Downey Jr. Skutečně ujme hlavní role. Nám by to totiž rozhodně vůbec nevadilo!

Remake zatím nemá žádné datum premiéry, ale odhadem bychom se ho mohli dočkat někdy v roce 2024.