Už příští týden k nám dorazí zbrusu nový marvelovský seriál, který ponese název Moon Knight. Jedním z jeho režisérů je i Mohamed Diab, egyptský filmař, jehož práce se často soustředí na určité naléhavé problémy, které se týkají egyptské společnosti. Není proto divu, že právě on bude jedním z hlavních tvůrců výše zmíněného seriálu, který se mimo jiné bude soustředit na egyptské obsazení, členy štábu, plus i samotné příběhové zasazení. Nedávno ale začal filmař kritizovat některé z dalších superhrdinských projektů, jmenovitě Wonder Woman a Black Adama. Ale nikoliv kvůli nějaké rivalitě mezi Marvelem a DC, režisér má mnohem ,,vážnější" důvod. V nedávném rozhovoru si totiž Diab stěžoval na to, že film Black Adam se převážně neskládá z egyptských herců. Přesněji prohlásil následující:

,,DC mě opravdu naštvalo, když zasadilo Black Adama do fiktivní země na Blízkém východě zejména kvůli tomu, aby v něm hráli herci, kteří nepochází z Egypta. Přitom se to očividně v Egyptě odehrávat mělo.“

Následně ale Diab uznal, že Black Adam je založen na komiksové verzi, která se neodehrává v Egyptě, ale spíše ve „fiktivní zemi Blízkého východu“, která je známá jako Kahndaq.

,,Reprezentační příležitosti by se neměly promarnit. Ale není to úplná chyba, protože je to založeno na komiksech, které Egypt nezmiňují.“

Diab ale kvůli Egyptu kritizoval i snímek Wonder Woman 1984. Respektive kritizoval způsob, jakým byla země ve filmu vyobrazena. IGN zveřejnilo jeho prohlášení, které znělo následovně:

,,Pamatuji si, jaká potupa to pro nás byla, když jsem viděl onu velkou sekvenci v Egyptě ve Wonder Woman 1984. Měli jste tam šejka – to pro nás nedává žádný smysl. Egypt tam vypadal jako země ze středověku. Vypadalo to jako poušť.“

Diab se každopádně vyobrazováním své rodné země ve filmu zabýval ještě před Moon Knightem, za zmínku například stojí jeho film Konflikt z roku 2016, který se zaměřil na bouřlivé období v Káhiře roku 2013. Svou prací na Moon Knighotvi tak chce především světu předvést egyptský talent.

,,Chtěl jsem co nejvíce předvést egyptské talenty. Každá kultura by měla být reprezentována svými lidmi, proto jsem najal herce, střihače, kostýmního výtvarníka, uměleckého ředitele a skladatele, kteří jsou všichni Egypťané.“

Seriál Moon Knight bude každopádně vyprávět příběh Stevena Granta, zaměstnance v dárkovém obchodu, který trpí vzácnou poruchou osobnosti. Jednoho dne tak zjistí, že sdílí tělo s nočním hlídačem a bývalým mariňákem jménem Marc Spector. Následně budou jeho vnitřní identity zataženy do velké války bohů, která probíhá na pozadí Egypta moderního a starověkého. Stane se také veslem pro boha Khonshu, který ho obdaruje působivými a nadpřirozenými schopnostmi. 

V hlavních rolích se představí Oscar Isaac, Ethan Hawke, May Calamawy Gaspard Ulliel. Showrunnery se zas stali Jeremy Slater a Doug Moench.

Oficiální premiéra je stanovená na 30. 3. 2022.