Rod draka, očekávaný prequel na slavnou Hru o trůny, už má za sebou dvě vydané epizody, přičemž zatím se mnohým fanouškům zdá, že seriálový univerz G. R. R. Martina opět dostal šťávu. Nedávno ale vyšla ven poměrně nečekaná informace. Režisér Miguel Sapochnik oznámil, že odstupuje z pozice showrunnera, kterou sdílel spolu s Ryanem Condalem. Rod draka oficiálně povede až do skončení první řady, ale pro řadu druhou, které HBO dalo nedávno zelenou, se už nevrátí. Zcela však prequel neopustí, protože bude stále vykonávat úlohu výkonného producenta, nicméně na vedení seriálu se už podílet nebude. Nahradí ho tak Alan Taylor, ovšem pouze v pozici režiséra, nikoliv showrunnera. Sapochnik se ke svému odchodu vyjádřil následovně:

,,Jsem nesmírně hrdý na to, co jsme dokázali s první sezónou, a mám velkou radost z nadšených reakcí našich diváků. Rozhodnout se odejít bylo neuvěřitelně těžké, ale vím, že je to pro mě osobně a profesně správná volba. I přestože jsem se tak rozhodl, hluboce mě utěšuje fakt, že se k seriálu připojuje Alan. Je to člověk, kterého ho už dlouho znám a respektuji ho, přičemž věřím, že tato drahocenná série nemůže být v bezpečnějších rukou. Jsem moc rád, že mohu zůstat součástí rodiny HBO a Rodu draka. A samozřejmě přeji Ryanovi a jeho týmu úspěch a vše nejlepší i ve druhé sezóně.“

Sapochnik pracoval i na původní Hře o trůny, pro kterou natočil jedny z nejlepších epizod celého seriálu. Za zmínku tak stojí osmá epizoda páté řady jménem Tvrdodomov a devátá epizoda šesté řady jménem Bitva bastardů. Byl to také právě on, kdo natočil první epizodu momentálně běžícího Rodu draka. Otěže režiséra tak po něm převezme výše zmíněný Alan Taylor, který ve Hře o trůny působil ještě déle. Je například zodpovědný za natočení několika epizod pro první a druhou řadu. Kromě slavného fantasy seriálu se také podílel na sériích jako Rodina Sopránů, Řím a Ztraceni, tudíž náhrada by to mohla být pro mnoho fanoušků uspokojivá. 

Nutno ovšem dodat, že i když Sapochnik na Rodu draka pracoval celé tři roky, zprvu nějakou dobu váhal, zda se na jeho tvorbě vůbec chce podílet, ovšem nakonec ho přesvědčil právě Ryan Condal. Ten zůstává hlavním showrunnerem seriálu, povede ho už ale sám. I nadále bude udržovat úzkou spolupráci s G. R. R. Martinem, jenž na tvorbě seriálu přispěl také. Tak doufejme, že s odchodem talentovaného režiséra, díky kterému byla hrůzná osmá řada Hry o trůny alespoň trochu snesitelná, se kvalita prequleu v budoucnu nezhorší.