Když režisér Denis Villeneuve začal před nějakou tou dobou pracovat na novodobé filmové adaptaci Duny, slavného sci-fi románu Franka Herberta, musel se uchýlit k riskantnímu kroku. Celý knižní příběh totiž rozdělil na dvě filmové části, přičemž ta druhá by mohla vzniknout pouze v případě komerčního a kritického úspěchu části první. Ale přesně to se naštěstí stalo. Duna již celosvětově vydělala přes 223 milionů dolarů, čímž si zajistila i budoucí pokračování. Zdá se ale, že Villeneuve je opravdu velkým fanouškem původních předloh, v nedávném rozhovoru totiž odhalil, že ani po natočení druhé části nebude chtít ze světa Duny odejít. 

V rozhovoru pro EW režisér odhalil, že by velice rád za sebou zanechal rovnou tři filmy z univerza Duny. Jmenovitě by rád do filmové podoby ještě zadaptoval Herbertův román Spasitel Duny, který na události prvního dílu navazuje.  

,,Vždycky jsem si představoval tři filmy... Ne snad, že bych chtěl dělat úplně kompletní sérii, ale tohle je zkrátka Duna. A Duna je obrovský příběh. Abyste ji opravdu uctili, tak se domnívám, že byste na to potřebovali alespoň tři filmy. To by byl můj sen. Sledovat Paula Atreida a jeho kompletní dějovou linii by bylo skvělé... Herbert napsal šest knih. A čím víc psal, tím víc to bylo psychedelické... Takže moc nevím, jak by se některé z knih daly filmově upravit. Ale jednu věc po druhé. Pokud budu mít příležitost natočit jak Dunu: Část dvě, tak i Spasitele Duny, budu šťastný.“

Zda by k případnému třetímu dílu skutečně došlo, je zatím ve hvězdách. Úspěch prvního dílu tomu ale dává poměrně dobrou šanci. Vše ale bude záležet na distribučních společnostech Warner Bros. a Legendary Pictures, které vlastní k filmu práva. Znamená to snad, že bychom se případně mohli dočkat i kompletního zadaptování všech knižních dílů? Uvidíme, zatím bychom neměli předbíhat. Četli jste Spasitele Duny? A viděli byste ho rádi převedený do filmové podoby?