Letos na podzim bude legendární seriál Akta X, jehož ikonickou znělku znají i lidé, kteří ho nikdy neviděli, slavit třicetileté výročí od svého vzniku. Mysteriózní devadesátková podívaná, ve které FBI agenti Mulder (David Duchovny) a Scullyová (Gillian Anderson) řeší sáhodlouhou řadu nejrůznějších paranormálních případů, se řadí mezi ty nejslavnější seriály, jenž vyprodukoval celých 11. řad a několik celovečerních filmů. Otázkou ale nyní je, co bude se značkou dál. Dočkáme se opět další řady? Inu, vzhledem k tomu, že se sérií už patrně navždy sekla výše zmíněná Gillian Anderson, tak se to momentálně nezdá moc pravděpodobné.

Nedávno ale vyšlo najevo, že celá značka by se mohla dočkat rebootu, o který by se postaral na Oscara nominovaný Ryan Coogler, režisér obou dvou Black Pantherů a prvního dílu boxerské série Creed. Během rozhovoru o třicetiletém výročí seriálu to potvrdil jeho tvůrce a hlavní scenárista Chris Carter. 

Podle slov Cartera se zdá, že Coogler chystá vytvořit jakýsi reboot s různorodým obsazení. Tvůrce Black Panthera se však k tomuto plánu zatím nevyjádřil, stejně tak mlčí i studio 20th Television, které na původní seriál dohlíželo. Pokud by na seriálový reboot skutečně došlo, se vší pravděpodobností by se měl objevit na Disney+ a Hulu, protože Disney před lety koupil společnost 21st Century Fox, jež přes svou stanici seriál původně vysílala. A když už je o Disneym řeč, tak je možné, že Coogler reboot tvoří v rámci své pětileté smlouvy, kterou s myšákem před nějakým časem uzavřel.

Pokud na reboot skutečně dojde, nabízí se otázka, jakým směrem se Coogler tentokrát vydá. Zůstane se zase u dvojice agentů? Nebo se dočkáme něčeho úplně jiného? Na odpovědi si holt budeme muset počkat. Doufejme, že s více informacemi vyjde na světlo světa sám Coogler. 

Původní seriál Akta X měl každopádně vliv nejenom na popkulturu, ale patrně i pracovní prostředí. Před lety totiž vyšla velice zajímavá studie, která pojednávala o tzv. efektu Scullyové. Podle ní se totiž mnohé mladé dívky a ženy, které seriál sledovaly, natolik inspirovaly agentkou Scullyovou, že se rozhodly pro kariéru v oborech techniky, vědy, matematiky a inženýrství. Díky postavě si tak začaly věřit, že mohou vyniknout i v povoláních, která se spíše považují za mužská.

Samotný seriál běžel od roku 1993 do roku 2001. V roce 2016 byl obnoven, v rámci čehož se dočkal ještě dvou dalších sezón. Chlubit se tak může celou řadou nejrůznějších cen, včetně i několika Zlatých glóbů. Tak uvidíme, jakým způsobem na něho bude chtít navázat Cooglerova vize, pokud na ni tedy samozřejmě opravdu dojde.