V Česku určitě existuje nespočet lidí, kteří mají touhu vytvořit nějaké veledílo, nějaký vysokorozpočtový sci-fi film, který by oslovil masy lidí po celém světě. Jeden podobný sen měl i český filmový střihač Robert Kaločai, který se od roku 2006 věnoval tvorbě světa a námětu pro jeho vysněný sci-fi snímek. Velmi brzy však zjistil, že Česko rozhodně není ta země, kde by se mu takový projekt povedl zrealizovat. Svůj sen ale jen tak nevzdal. Projekt se rozhodl vytvořit pomocí média, které je filmům nejblíže, a tak narazil na komiks.

Přečtěte si také: NANITS - Neobyčejné komiksy, které předběhly svou dobu

Všichni moc dobře víme, že v komiksové tvorbě je důležitý nejen scénárista, ale taktéž kreslíř, který všechny myšlenky dává do pohybu. Robert Kaločai tudíž musel pro přetvoření jeho myšlenek najít nějakého talentovaného kreslíře. A tak narazil na profesionálního ilustrátora Michaela Petruse, se kterým začal realizovat komiksový projekt s názvem Nanits Chronicles.

Toto kreativní duo začalo svůj vysněný komiksový projekt distribuovat digitálně. Aby se co nejvíce přiblížili vysněnému filmu, vytvořili digitální aplikaci. Ta obsahovala nejen stránky jejich komiksu, ale i originální hudbu a zvuky, které plynule reagovaly na obsah vizuálních scén. Tato zmiňovaná aplikace s jednoduchým názvem NANITS ve finále neobsahovala pouze jejich komiks Nanits Chronicles, ale více než sto dalších titulů od autorů z celého světa. To vše bylo pro fanoušky přístupné za pouhých 34 korun měsíčně.

Na začátku roku 2020 však Roberta Kaločaie a Michaela Petruse zasáhl nemalý problém. Z projektu odešlo několik investorů a aplikace NANITS se ze dne na den zastavila. Kreativní duo se však svého snu nevzdalo, spojili se s oblíbeným českým nakladatelstvím Epocha, díky kterému mohli dokončit dvě nákladné kapitoly z již rozpracovaného příběhů.

To však není vše. Spojení s Epochou vedlo i k možnosti vydat celistvé Nanits Chronicles ve fyzické formě. Komiks bude obsahovat tři unikátní a rozdílné příběhy z blízké, ale i vzdálené budoucnosti, jež sledují osudy tří hrdinů na pozadí událostí formujících budoucnost naší planety Země.

Vše začíná v roce 2056. První povídka poskytne čtenářům westernový postapokalyptický příběh Harryho, ostříleného pistolníka Scavova gangu. Svět je na kusy roztrhán smrtící pandemií a lidé se snaží přežít za každou cenu. Harryho život se zkomplikuje, když společně s gangem cestuje do Santa Fe, aby přivezl cenný náklad. „Něco se ale pokazí. Něco se strašně pokazí a Harryho život se obrátí vzhůru nohama.“

Druhý příběh udělá radost fanouškům čistokrevného sci-fi. Píše se rok 2177 a smrtelná nákaza, jež sužovala planetu Zemi, je zničena díky sloučenině zvané NANITS. Lidská civilizace opět pomalu vzkvétá. „Z Marsu, který existuje jako svobodná republika nezávislá na Zemi, přilétá delegace, jejíž členkou je i mladá Marťanka Nia.Ta se zaplete do spiknutí, které ohrožuje život nejen jí, ale i osud všech obyvatel planety Země.“

V neposlední řadě nás komiks Nanits Chronicles zavede do špinavého kyberpunkového roku 2225. Hlavním hrdinou této povídky je detektiv Frinkle, zoufalý muž poháněný hněvem a touhou po pomstě, který se musí vydat do temných zákoutí černého trhu, aby zde vyšetřil podivný případ. „Jeho jediným cílem je ochromení černého trhu a výroby nebezpečné napodobeniny NANITS. Cesta za odhalením toho, kdo za výrobnou napodobeniny stojí, se ukáže jako mnohem nebezpečnější, než se na první pohled zdálo.“

Vydání fyzické verze komiksu Nanits Chronicles bylo oznámeno 12. května/máje 2021. Během včerejšího dne byla zveřejněna první ukázka a dnes byl spuštěn očekávaný předprodej. Knihu si můžete předobjednat na eshopu nakladatelství Epocha s mimořádnou slevou 35 procent za krásných 454 korun. K dispozici je i speciální edice za 599 korun, která je limitována 1000 kusy. Ta kromě knihy obsahuje ručně číslovaný stostránkový artbook plný artworků, kreseb, concept artů a návrhů světa komiksu.

Datum vydání komiksu Nanits Chronicles je naplánováno na 2. června/júna 2021. Kniha bude obsahovat 400 plnobarevných stran svázaných v pevných deskách s přebalem ve formátu 170 x 260 milimetrů

Naše téma o elektronických NANITS komiksech