Nová animovaná dobrodružná pohádka Raya and the Last Dragon nás nadchla už první ukázkou. Už v ní nám byl představena hlavní zápletka tohoto filmu. Děj filmu se odehrává ve světě, který se přiznaně inspiruje asijskou kulturou a prostředím. Zde se draci obětovali, aby porazili démony zvané Druun. Zůstal jen jediný drak pro případ, kdyby se zlo vrátilo. Což se po 500 letech stalo. Aby toho však nebylo málo, lidstvo se rozdělilo do 5 vzájemně nesvářených klanů. Je na bojovnici Raye, aby nalezla posledního draka a přinesla do světa opět mír. Kromě záchrany světa má taktéž osobní cíle. Musí se znovu naučit důvěře v lidi a spolupráci.

To vše už jsme se dozvěděli z předchozí ukázky. Co tedy trailer přináší nového? V první řadě je to podoba posledního draka jak ve svojí původní, tak i v lidské formě. Už teď si můžeme všimnout, že drak bude trochu složitější postava. Dočkali jsme se také rozličných prostředí, která vypadají naprosto úchvatně. Trailer také ukazuje, že film bude klást velký důraz na souboje.

Proto jsme na začátku mluvili o inspiraci asijskou kulturou. V popkultuře se běžně setkáváme s různými více či méně přesnými vyobrazeními Číny nebo Japonska, tohle ale není ten případ. Film se inspiruje prvky kultury jihovýchodní Asie. Možná proto celý projekt vypadá tak neokoukaně. Jmenovitě se podle vyjádření tvůrců jedná o Filipíny, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Laos, Malajsii a Myanmar. Stejně tak, jako Moana, si tedy film vezme inspiraci z méně známých kultur.

Fanoušci bojových umění si rychle všimli, že souboje si berou inspiraci z filipínského bojového umění Arnis (Kali), jehož největší poznávacím znamením je boj s dvěma kratšími holemi. Uvidíme, jestli se nám dostane více stylů, protože která část světa je bohatší na různé bojové styly než Asie?

Premiéra filmu je naplánováná na 5.3. tohoto roku na streamovací platformě Disney+. I když tato služba u nás není dostupná, čeští a slovenští kinodistributoři Falcon a CinemArt SK plánují promítat film ve stejný den.