Je zcela běžnou praxí, že vydání knih předchází marketing, jehož součástí je zveřejňování úryvků nebo v lepších případech celých jednotlivých kapitol. Star Wars tituly na tom nejsou jinak, a tak je možné před uvedením dospělých i young-adult knih z předaleké galaxie na zahraniční trh pravidelně vídat lákání prostřednictvím úryvků. Ty se mohou objevit na oficiálním Star Wars webu nebo na mnoha serverech věnovaných popkultuře. Jak se ale zdá, občas je třeba na ten pomyslný plynový pedál marketingu šlápnout trochu víc.

Na začátku roku se na zahraničním trhu objevila anglická verze knihy Star Wars: Vrcholná Republika: Světlo rytířů Jedi, která poměrně nedávno vyšla i u nás. Tehdy jsme se dočkali mimo jiné zcela bezplatného zveřejnění několika celých kapitol, přičemž mnozí předpokládali, že šlo o ojedinělý pokus, který měl v první řadě za cíl posílit přitažlivost čerstvé série Vrcholná Republika (The High Republic). Teď se ale tento pokus opakuje.

Již za několik týdnů, konkrétně 12. října/októbra 2021, se na zahraničním trhu objeví kniha Star Wars: Ronin: A Visions Novel, kterou má na svědomí Emma Mieko Candon a která vychází z nové anime série Star Wars: Visions. Tato kolekce devíti krátkých filmů od japonských tvůrců a anime studií si na streamovací službě Disney+ odbyla premiéru minulý týden a knižní Ronin využívá motivy prvního příběhu, nazvaného The Duel.

Jak první epizoda nové série, tak chystaná kniha se zaměřuje na putování bývalého Sitha a jeho věrného astromechanického droida ve světě, v němž se mísí vizuál, prvky a styl vyprávění Star Wars s japonskou kulturou, především s filmy, pod nimiž je podepsán Akira Kurosawa. A knižní verzi tohoto na pohled půvabného a stylového pojetí můžeme již nyní ochutnat díky pěti celým kapitolám.

Na oficiálním Star Wars webu najdeme pouze první kapitolu, všech pět kapitol je pak volně k dispozici na webu společnosti Penguin Random House, pod níž spadá mimo jiné Del Rey, americký vydavatel Star Wars knih pro dospělé, který má na starosti také Ronina. A když říkáme volně, tak opravdu volně. Pro přístup ke kapitolám není třeba registrace ani americká nebo britská IP adresa, stačí navštívit výše uvedený web a začít číst, nebo si celý text někam zkopírovat pro offline potřebu. Volně dostupné kapitoly knihy Vrcholná Republika: Světlo rytířů Jedi přitom po několika měsících z webu Penguin Random House zmizely, takže jestli máte o rozsáhlou ukázku Ronina zájem, raději s jejich přečtením nebo archivací příliš neotálejte.

V každém případě se jedná o velmi příjemnou iniciativu, přestože na ni s největší pravděpodobností opět došlo kvůli snaze zlákat více čtenářů ke svérázné knize, která je na první pohled určena velmi specifickému publiku. Kéž bychom tu měli tak velkorysé úryvky a ochutnávky častěji.