Studio Lucasfilm představilo na Brasil Comic-Con první upoutávku na nového Indianu Jonese, a upřímně, fanoušci jsou velmi pozitivně překvapeni. Trailer totiž krom vtípků a odkazů na původní trilogii nabízí i poutavou atmosféru a mladého Harrisona Forda. Pojďme ale postupně.

Jak již víme, děj se odehrává v USA v roce 1969 během vrcholu soupeření Spojených států a Sovětského svazu v dobývání vesmíru. Na začátku filmu jako takového bychom měli čekat flashback do čtyřicátých let, kdy ještě mladý Indy úspěšně mlátí jednoho nácka za druhým. Sám Harrison Ford nedávno prohlásil, že byl pro tyto scény digitálně omlazen a prý poprvé viděl v této technologii potenciál.

Děj filmu je ale stále zahalen neznámem. Sám název The Dial of Destiny (neoficiální překlad - Číselník Osudu) toho moc neřekne. Můžeme v upoutávce vidět sice předmět připomínající jakýsi mystický artefakt připomínající ciferník nebo číselník, ale to je tak nějak vše.

Jedno je ale jisté - půjde o rozloučení s Harrisonem Fordem v roli Indyho. Upřímně jsme se toho trochu obávali, ale film režíruje James Mangold, který má za sebou pecky jako Le Mans 66 a hlavně Logan: Wolverine, takže pokud někomu chcete svěřit drama se stárnoucím hrdinou, James je jasná volba. Nedivili bychom se ani, kdyby šlo o předání pomyslného žezla kmotřence, kterou hraje Phoebe Waller-Bridge. I když v tomto případě můžeme spíše mluvit o předání biče.

Bohužel se také předpokládá, že možná půjde o poslední film legendárního skladatele Johna Williamse. V traileru lze slyšet jeho slavnou znělku z Dobyvatelů ztracené archy.

V upoutávce lze vidět i Madse Mikkelsena v roli bývalého nacisty Vollera, Antonia Banderase v zatím neznámé roli a hlavně milovaného Johna Rhys-Daviese, který si zopakuje roli Sallaha. Za zmínku stojí i Boyd Holbrook, který si v Loganovi střihl roli záporáka. Nejinak tomu bude i tady, jelikož Holbrook ztvárnil Vollerova šíleného poskoka Klabera. V dalších rolích se představí Shaunette Renee Wilson, Thomas Kretschmann, Toby Jones, Oliver Richters nebo Ethann Isidore.

Kathleen Kennedy, Frank Marshall a Simon Emanuel jsou producenty nového filmu, zatímco režisér všech předchozích dílů a spolutvůrce Indiany Jonese Steven Spielberg se tentokrát ujal pozice výkonného producenta. Zajímavé je, že i George Lucas, další z Indyho původních tvůrců a zakladatel Lucasfilmu, je výkonným producentem. O Lucasově účasti na projektu se totiž dosud prakticky nemluvilo.

Co na upoutávku říkáte vy? Na film se můžeme těšit 29. června 2023.