Několik let starý Jurský svět: Zánik říše možná nebyl takový úspěch, v jaký mnozí po veleúspěšném restartu jurské série z roku 2015 doufali. Zatímco kdekdo v roce 1997 díky filmu Ztracený svět: Jurský park zjistil, že přesun Tyrannosaura do ulic San Diega nemusí být taková zábava, jak se může na první pohled zdát, Zánik říše demonstroval, že ani nápad vecpat tucet prehistorických druhů do jednoho sídla není automaticky kdovíjaké terno. O nesmírně hloupých lidských postavách a nesmyslné skutečnosti, že byl vlastně Jurský svět postaven na aktivní sopce, nemluvě.

Ať je to ale jak chce, Zánik říše jasně definoval, kam série zamíří dál. Tedy k tématice dinosaurů, kteří žijí volně na území Spojených států. O následcích této skutečnosti vypráví krátký film Battle at Big Rock z roku 2019 nebo tutori... pardon, kampaň nové budovatelské strategie Jurassic World Evolution 2. A bude o nich vyprávět také chystaný film Jurský svět: Nadvláda. Ten by po odkladech v důsledku řádění koronaviru měl nejen do našich kin dorazit 9. června/júna 2022, což už není tak daleko. A tak tu máme první řádnou ukázku, která netroškaří. Jedná se totiž o původní verzi prvních 5 minut filmu.

Něco z nově zveřejněné ukázky mohli vidět již ti, kteří se vypravili do Imaxu na Rychle a zběsile 9, nyní si ji ale může užít každý a v nezkrácené formě. Originální úvod Nadvlády, který nakonec slouží jako samostatně dostupný prolog a který nejspíš ve finálním filmu neuvidíme, nás každopádně vrací do minulosti vzdálené 65 milionů let. Tedy do doby, kdy naší planetě vládli právě dinosauři. Můžeme tak vidět několik ikonických i méně známých druhů v jejich přirozeném prostředí a hlavně v podobě, která je bližší stávajícím poznatkům o tom, jak vlastně dinosauři vypadali.

Jurský park i Jurský svět se koneckonců odjakživa vymlouvá na stížnosti znalců, že dinosauři nevypadají jako ve skutečnosti, tvrzením, že živé atrakce parku jsou geneticky modifikované. První minuty filmu Jurský svět: Nadvláda nám tedy ukazují něco, co by mohlo být blíže realitě. Proto třeba Tyrannosaurus vypadá, že už nějakou dobu nebyl u holiče. Experti na dinosaury si ale stejně určitě najdou nějaké ty důvody ke stížnostem, stačí se podívat na svérázného Oviraptora. O něm se dlouhá léta říkalo, že se živil vejci ostatních druhů, poté se zjistilo, že to tak vlastně být nemuselo, ale tady stejně vidíme Oviraptora, jak s chutí zabodne svůj zobák do nějakého vajíčka. To nám připomíná, pánové a dámy ze studia Frontier Developments, chceme DLC pro Jurassic World Evolution 2 s Oviraptory. A to hned.

Ale zpět k filmové ukázce. Ta nám v závěru nabídne pohled i na současnost, v níž si samice Tyrannosaura vyrazí na návštěvu autokina. A když pomineme zjevný odkaz na dílo George Lucase ve formě poutače, který láká na promítání Amerického graffiti a Flashe Gordona (Americké graffiti byl Lucasův film před Star Wars, Flash Gordon Star Wars výrazně inspiroval), není to veselá návštěva. Ti, kteří nejsou příznivci již zmíněného finále Ztraceného světa, nejspíš budou lamentovat, že se vracíme v čase a že tvůrci nedokážou vymyslet nic nového, což může být pravda. Ale kontakt Tyrannosaura s návštěvníky autokina je ve srovnání s incidentem v San Diegu přece jen jaksi surovější. Možná tomu chybí nějaké komické záběry na utíkající kravaťáky nebo zničení psí boudy.

Film Jurský svět: Nadvláda režíruje Colin Trevorrow (Jurský svět, Henryho deník) a do kin zamíří 9. 6. 2022. Pokud nedojde k dalšímu odkladu. Velkým lákadlem filmu má být mimo jiné fakt, že se v něm opět sejdou všichni tři představitelé hlavních postav originálního Jurského parku z roku 1993, tedy Sam Neil jako Alan Grant, Laura Dern jako Ellie Sattlerová a samozřejmě Jeff Goldblum v roli Iana Malcolma. Doufejme, že všechny uvidíme déle než těch několik vteřin, které doktor Malcolm dostal v Zániku říše.