Před více než měsícem jsme vás informovali o tom, že se chystá zajímavý komiksový crossover mezi jedním z celosvětově nejpopulárnějších superhrdinů Batmanem a videoherním fenoménem současnosti Fortnitem. Pro naši kotlinu je tento počin velmi významným kouskem, protože já si nevybavuji komiks, jehož americká a česká premiéra by probíhala ve stejný čas.

Tato první vlaštovka dle mého znamená velký milník pro celou komiksovou obec a nakladatelství CREW si zaslouží velký respekt, že máme možnost se účastnit celosvětového vydání. Od 20. dubna je v novinových stáncích, či komiksových a herních obchodech k dispozici první číslo za slušných 79 Kč. Další sešity budou vždy vycházet po čtrnácti dnech.

Autoři vydání tohoto komiksu podpořili i zdařilým trailerem, který má nalákat co nejvíce fanoušků. Kromě příběhu bude v každém ze šesti dílů jeden kód přímo do hry Fortnite. V tom prvním je skin Harley Quinn z DC komiksového eventu Rebirth, který mimochodem u nás vychází také.

Věřím, že i tenhle prémiový skin může nalákat hromadu hráčů, protože za minimální cenu dostanete hodnotný předmět do hry. Pro porovnání jsem nakoukl i do hry a jejího obchodu se skiny a vězte, že skin Harley Quinn je proti těm dostupným v obchodě takřka zadarmo. 

Fanoušci také vzali trafiky útokem a na spoustě míst bylo takřka instantně vyprodáno. Já jsem měl celkem štěstí, že jsem své dva sešity (jeden na čtení, druhý jako sběratelský) ulovil bez větších starostí. Z obchodů sešity opravdu rychle mizí a bohužel za to můžou i překupníci. Během brouzdání internetem jsem viděl první sešit prodávat i za 900Kč po bazarech. Je to sprostý, ale bohužel se tato nehoráznost děje neustále.

Že se jedná o opravdu velkou věc značí i obrovský zájem fanoušků. Sám Jiří Pavlovský se v komentářích na webu crew.cz několikrát vyjádřil, že i když očekávali úspěch, tak rozhodně ne tak obrovský. Pro fanoušky však vydal i nemilou zprávu o tom, že právě kvůli kódům do hry není možné udělat dotisk prvního čísla. Takže pokud své číslo ještě nemáte, dlouho byste váhat neměli.

JO, TADY JSME TO FAKT PODCENILI. NA NAŠI OMLUVU - MY JSME POČÍTALI, ŽE TO BUDE ÚSPĚŠNÉ, NÁKLAD NEBYL MALÝ... ALE TOHLE JE FAKT MIMO COKOLIV, CO JSME KDY ZAŽILI. NA TO NAŠE PŘEDSTAVIVOST FAKT NESTAČILA. NAVÍC TOMU JEŠTĚ POMOHLO NE MOC PŘEHLEDNÉ PSANÍ KÓDŮ, TAKŽE SI UŽ DVA DNY HRAJEME V REDAKCI NA TECHNICKOU PODPORU. ALE JSEM RÁD, ŽE TO DOBŘE DOPADLO.

JIŘÍ PAVLOVSKÝ (NAKLADATELSTVÍ CREW) V KOMENTÁŘÍCH OHLEDNĚ BATMAN/FORTNITE NA CREW.CZ

Já jsem obřím fanouškem netopýřího muže a byl jsem hrozně zvědavý, jak celý event Batman/Fortnite odstartuje, protože si myslím, že hlavně mladší fanoušky to může přivést ke komiksové četbě a tohle pro ně může být prvním krůčkem do světa, který nabízí neskutečné množství zábavy. Naopak to asi tak výhodně žhavé nebude. Komiksoví fandové asi kvůli tomuto eventu Fortnite ve větší míře hrát nezačnou. Byť tohle je pouze má domněnka založená na datech pouze z mé sociální bubliny.

Fortnite aktivně nehraji, ale když hra začínala, tak jsem v ní nějaký čas strávil, takže nejsem úplně hrou nepolíbený, byť vlak mích herních preferencí jede po trochu jiné koleji. Nicméně obdivuji autory za to, s jakou vervou se o tuhle live service hru starají a přicházejí neustále s novými a novými věcmi. Z toho by si někteří (většina) velcí vydavatelé měli vzít příklad. 

Jak je to ale vlastně s komiksem samotným? Osobně jsem po přečtení prvního dílu trochu rozpačitý. Věděl jsem, že nemám očekávat dechberoucí vyprávění jako například nabízí komiksy z DC Black Labelu v čele s Harleen, nebo klasičtější superhrdinské bijáky jaké bývají k dispozici z eventů Rebirthu. Ale i tak jsem očekával o trochu více.

Nad Gothamem se totiž objeví z ničeho nic trhlina, která ohrožuje celou realitu. Jak asi všichni čekáme, maskovaný hrdina se ji vydá prozkoumat. Nicméně není sám a potkáme pár starých známých. Bohužel první střet se známou záporačkou mi přišel i kvůli jedné stupidní sexistické hlášce totálně mimo mísu.

Co se stane po vstupu do trhliny, jistě všichni alespoň trochu tušíme. Batman se objeví ve světě Fortnite s tím vším, co k tomu patří. Smrtonosná elektrická bouře se blíží a temný rytíř se ocitá uprostřed bitevní vřavy, kde přežije jen ten nejsilnější. Příjemně mě překvapilo, jak jsem vlastně poznával kus mapy, kde se celý tenhle kolotoč odehrával a předpokládám, že hráči tohle velmi ocení, ještě více než já.

Sešit moc stránek nemá a letí dopředu zběsilým tempem, a tak toho toho vlastně moc neřekne. V čem je ale zajímavý, je míra detailů světa samotného. Jeden příklad za všechny. Já si pořádně nikdy neuvědomil, že postavy ve Fortnite nemluví, a když tento fenomén postihne i Batmana a on nechápe, co se to sakra děje, tak se mi v hlavně rozsvítilo, jak to do sebe všechno krásně zapadá.

Většinu času tedy sdílíme s hrdinou jen jeho emoce a vjemy. A když se na scéně objeví další zmatená postava z DC světa, tak vše vyvrcholí megalomanskou bitkou všichni proti všem, kde si fanoušci užijí celou plejádu postav oblečených do populárních skinů ze hry. To je asi největší problém prvního sešitu. Většinu stránek plní čistokrevná akce, ale na vyprávění jako takové prostor nezbyl takřka žádný. 

Nebo spíše je vše zahaleno tajemstvím a mlhou, a to především pro nehráče Fortnitu. Tam kde fanoušci jistě tuší, proč Batman zapomíná, kdo je, tak já byl totálně ztracen a toto dilema mi pomohlo pochopit až pár rozborů díla od fanoušků.

Za mě je to trochu zklamání, i když vím, že videohra nabízí převážně frenetickou akci, tak ale i nabízí zajímavé příběhové pozadí světa samotného. Očekával bych, že tuhle slupku tajemství začne Batman pomalu, jakožto World greatest detective, odloupávat a dostávat se k jádru pudla. Snad začne již v druhém sešitě.

Abych byl spravedlivý. Tohle jsou pouze první dojmy z prvního sešitu, čeká nás ještě dalších pět sešitů, takže ucelený názor opravdu ještě nemůže být hotov. I tak je stále poměr „cena/výkon“ úplně fantastický. Míra detailů potěší každého Fortnite nadšence a mě samotného donutila rozšířit si znalosti z tohoto světa, protože bez nich může začátek působit lehce zmateně.

A co vy a tento komiksovo herní crossover?