Každý fanoušek filmového průmyslu moc dobře ví, že je Česká republika často využívaná pro natáčení velkého množství zahraničních filmů. Tento fakt se však netýká jen známých Pražských exteriérů, ale i vnitřních filmových studií. Produkční tým očekávaného seriálu The Wheel of Time od Amazon Studios na to šel trochu jinak. Místo toho, aby využili některé z již existujících studií, vytvořili si své vlastní, které pojmenovali podle autora knižní série Kolo času.

Obrovský komplex Jordan Studios se nachází na okraji hlavního města Prahy, přesněji řečeno v Letňanech. Na více než 32 000 čtverečních metrech může produkční tým využít několik zvukových scén, kostýmové studio, administrativní kanceláře, separátní místnost pro scenáristy druhé série a další užitečné části. Chybět samozřejmě nesmí ani stany sloužící pro správu BOZP.

Pravděpodobná lokalita Jordan Studios

Produkční tým využil obrovský komplex i pro venkovní scény. V zadní části areálu se nachází rozlehlé prostranství, které je využíváno právě pro tyto účely. Amazon Studios zde staví velké venkovní sety. Venkovní část by v současné době měla sloužit jako zázemí pro ulice nějakého rušného města, podle fanoušků série se nejspíše jedná o Tal Valon, místo, kam hlavní hrdinové míří poté, co opustí vesnici Emondova Role.

Podle vyjádření americké herečky Rosamund Pike, představitelky čarodějky Moraine, kterou v roce 2020 vyzpovídal magazín The Times, by se mělo jednat o původní výrobnu automobilů Avia. Herečka totiž během rozhovoru řekla, že se jedná o bývalou továrnu, kde se vyráběly nákladní automobily. Tento komplex dnes vlastní společnost LEMANT Finance s.r.o., která ho pronajímá případným zájemcům.

Ani takový prostor však tvůrcům nejspíše nestačil. Na základě dokumentů se totiž natáčelo i na jiném místě, přesněji řečeno v městské části Třeboradice, jež se nachází v pražských Čakovicích. Dokumenty bohužel neodhalují důvod využití dalších prostor. Je však velmi pravděpodobné, že prostě potřebovali více prostoru pro další sety.

Celá tato zpráva naznačuje jediné. Seriál The Wheel of Time bude opravdu obrovská a velmi drahá podívaná. Stavba vlastního studia v Praze taktéž lehce naznačuje, že seriál bude mít mnoho řad a natáčení bude opravdu dlouhé. Tomuto faktu napovídá i masivnost knižní předlohy, která obsahuje čtrnáct navazujících románů a jeden prequelový příběh.

Jak jsme již několikrát zmiňovali, seriálová adaptace The Wheel of Time vzniká pod taktovkou Amazon Studios. Showrunnerem se stal americký filmový tvůrce Rafe Judkins, scenárista filmu Uncharted a několika epizod seriálu Chuck. První série by se měla objevit exkluzivně na streamovací platformě Amazon Prime Video již v listopadu/novembri letošního roku.