Téměř všichni se asi shodneme na tom, že kvalita seriálu Hra o trůny šla po jeho půlce strmě dolů. Ale jeden aspekt si stále zachovával stejnou míru úžasné kvality, kterou ani katastrofální osmá řada nedokázala pokazit. A tím byla hudba od Ramina Djawadiho, který se ke skládání soundtracku vrátil i pro Rod draka. Ten je momentálně se svou nedávno vydanou pátou epizodou ve své polovině, takže pokud trpělivě čekáte na binge watching, poslední díl vyjde 23. 10.

Ovšem diváci, kteří vydané epizody zhlédli, si určitě všimli, že i když je intro Rodu draka samozřejmě jiné, hraje v něm stejná ikonická hudba, jež hraje i ve všech sezónách Hry o trůny. Některé to potěšilo, protože je to hezkým pojítkem na celý fantasy svět G. R. R. Martina, jiní však byli zklamaní z toho, že se Djawadi nepředvedl s něčím novým. 

Proč ale tedy Djawadi použil stejnou hudbu? Inu, na tuto otázku přináší odpověď sám skladatel, který se o tom rozpovídal během rozhovoru s IGN:

,,Myslím, že je to dobrý příklad spojení starého materiálu s novým. Je to jako propojení všech těchto příběhů z celé franšízy dohromady. Původní hlavní intro (Hry o trůny) jsme považovali za zastřešující téma, které spojuje všechny postavy, cesty a dobrodružství tohoto univerza. Tudíž nám připadalo, že by bylo vhodné to propojit znova.“

Djawadi samozřejmě pro Rod draka jinak produkuje zbrusu novou a unikátní hudbu, kterou si fanoušci opět velice vychvalují. Djawadi si také dává záležet na tom (podobně jako u Hry o trůny), aby nejrůznější postavy a místa měly své vlastní hudební motivy, což je rozhodně věc, kterou by měli dělat i další skladatelé, protože to je dobrý nástroj, jak danou postavu lépe zvýraznit. 

Dále se skladatel o hudbě v seriálu vyjádřil následovně:

,,Hudba vždy hrála ve Hře o trůny velkou roli. Může publikum vést a uvést ho v omyl. Tudíž v původním seriálu jsme si dávali velice pečlivě záležet na tom, jak jsme dělali vyprávění s hudbou. Určitě plánujeme udělat to samé i zde."

Rod draka se momentálně těší příznivým reakcím jak od kritiků, tak i od fanoušků. Šestý díl, který ponese název The Princess and the Queen, bude na HBO Max premiérovat 25. 9. 2022.

Co na seriál zatím říkáte?