Snad každý člověk má svůj oblíbený vánoční film, který si během svátků pravidelně každý rok pouští. Pro některé to je třeba Sám doma, pro další zase Tři oříšky pro Popelku. Za vánoční klasiku se ale také považuje rodinná komedie Vánoční skřítek, ve které se Will Ferrell ujal své ikonické role „skřítka“ Buddyho. U nás se o zas tak velkou vánoční klasiku nejedná, patrně možná i kvůli tomu, že ve filmu je velkým tématem existence Santa Clause, který je samozřejmě velkým rivalem v nošení dárků našemu Ježíškovi. Ve Spojených státech se však jedná o jeden z nejmilovanějších vánočních filmů, přičemž mnozí se dožadovali i pokračování. Proč jsme se ho ale nikdy nedočkali? 

Podle Jamese Caana, který ve filmu hrál otce Buddyho, tkvěl ten zásadní problém v tom, že Ferrell a režisér Jon Favreau, jenž je například zodpovědný za vznik seriálu Mandalorian, spolu vůbec nevycházeli. I tak se ale zdá, že určitý pokus o vytvoření sequelu proběhl, Ferrell totiž nedávno prozradil, že dostal nabídku 29 milionů dolarů, pokud bude účinkovat v připravovaném pokračování. Když ale herec zjistil, že děj byl v podstatě jen kopírkou příběhu z prvního dílu, rozhodl se z celého projektu vycouvat.

,,Musel bych ten film propagovat čestně od srdce, takže bych musel říkat něco ve stylu: ‘Ne, ten film není dobrý. Prostě jsem jen nemohl odmítnout tolik peněz.‘ A já přemýšlel nad tím, zda bych vůbec něco takového mohl říct. Nemohl. Tudíž ani nemůžu v tom filmu účinkovat.“

Film vypráví o milém, ale poměrně přitroublém chlapíkovi jménem Buddy, kterého vychovali skřítci na severním pólu. Když se ale Buddy dozví, že je ve skutečnosti člověkem, přičemž jeho skutečný lidský otec žije v New Yorku, rozhodne se ho vyhledat. Problém je ovšem ten, že Buddy v lidské společnosti nevyrůstal, tudíž není absolutně obeznámený s našimi zvyky. Možná je ale nakonec dobře, že jsme se onoho sequelu nikdy nedočkali, film funguje samostatně skvěle, přičemž prostoru pro pokrčování beztak příliš nenechává.