Upřímně, zprvu jsem se bál, když nám byly oznámeny plány pro další filmová pokračování Star Wars. Celým plánem je vytvořit Star Wars verzi známého Marvel Cinematic Universe, kdy se budou příběhy postav a filmů propojovat na stříbrném plátně. Děj má začínat zhruba 200 let před událostmi Skryté hrozby. Řád Jedi zažívá zlaté období prosperity a dá se silně přirovnat k rytířům kulatého stolu, kdy postupně chodí na dobrodružství a objevují nová zákoutí světa, i když v případě Star Wars hned několika světů. Vedení Lucasfilm se rozhodlo zakročit, jak nejlépe jen to jde. Než začnou práce na jakémkoliv filmu, je důležité světu nejdříve představit některé protagonisty a více prozkoumat zákoutí této éry. Na Skywalker Ranch bylo před rokem a půl pozváno hned několik nejlepších Star Wars spisovatelů a umělců, aby společně vytvořili toto nové období, samozřejmě spolu s experty na Star Wars.

KDO NA THE HIGH REPUBLIC PRACUJE?

The High Republic je nejen označení nové éry, ale hlavně komiksů a knih, které jsou v přípravě. Tým si krom spolupráce dal za úkol přinést příběhy pro všechny věkové kategorie a pro všechny typy čtenářů. Jste fanouškem dětské literatury? Máte se na co těšit. Nebo máte raději příběhy plné hrdinství? Nebudete ochuzeni, stejně jako fanoušci temných a smutných příběhů. Toho bude docíleno díky spolupráci hned několika vydavatelství. Hlavní hrozbou bude organizace Nile, pro kterou byli inspirací severští vikingové, kteří plundrovali jednu vesnici za druhou. Prvních knih se dočkáme již v srpnu tohoto roku.

První pozvanou spisovatelkou byla Claudia Gray, která mimo jiné napsala knihy jako Mistr a učeň (pojednává o vztahu mezi Qui-Gonn Jinnem a Kenobim), Ztracené hvězdy (o vztahu páru, kde má každý jiný pohled na Impérium) a další chválené příběhy z tohoto světa. Za zmínku stojí také autor Star Wars komiksů Charles Soule, spisovatel Daniel José Older, Justina Ireland, nebo Cavan Scott, který ve své oceňované audio knize Dooku: Jedi Lost více popisuje psychiku tohoto bývalého Jedie. Z výtvarných umělců nesmíme opominout zmínit Iain McCaige, který pracoval hned na několika filmech (Avengers, Harry Potter, Šarlotina pavučinka), ale hlavně vytvořil postavu Darth Maula. Je výborné, že většinu estetiky bude vytvářet tato legenda. A ze skic, které lze vidět ve videu, lze vypozorovat, že se nám vrátí i Yoda, který akorát, soudě podle jeho věku, bude mít několik desítek let po krizi středního věku.

DETAILY

Ve videu krom hlavních informací lze najít několik detailů, které vám nyní představíme. Na tabuli nápadů totiž padlo několik zajímavých pojmů. Musíme ale připomenout, že video zachycuje hned několik fází vytváření projektu, takže některé nápady mohly být zahozeny, nebo nahrazeny něčím jiným. První pojem, kterého si lze všimnout jsou dinosauři. I když svět Star Wars je bohatý na prapodivná stvoření, která mnohdy dinosaury připomínají, nikdy nebyla představena samotná prehistorická zvířata. Bylo zmíněno, že se dočkáme nových pašeráků a lovců odměn a nejspíše i víme, proč. Krom klasického zabíjení lidí bychom se měli dočkat příběhů po vzoru hledání Svatého grálu. Představeni budou lovci, nebo spíše hledači mystických relikvií, ať už starodávných civilizací, nebo Sithů. Ti by se měli také dočkat větší pozornosti, nejen jako jedinci, ale i celek v podobě sithského Impéria. Řád Jedi ale nebude ochuzen. Knihy budou popisovat i univerzity a více se zaměří na jediské učení. Ne všichni rytíři totiž souhlasí s pravidly Řádu. Nejen že opustili Řád, ale začali i využívat schopnosti z druhé strany Síly. Tito Jediové a Sithové se začali sjednocovat a vytvářet vlastní uskupení. Největší hukot ale vyvolal pojem "chaos agents".

Pokud jste fanoušci Star Wars již delší dobu, určitě vás neminuly dvě novely z roku 2000 - Hero's Trial a Jedi Eclipse, které jsou součástí většího příběhu Agents of Chaos. V těchto novelách, které se odehrávají 21 let po Návratu Jedie, se musí Nový Řád Jedi a Nová Republika spojit proti společnému nepříteli, mocné rase Yuuzhan Vong, která nepochází ze známé daleké galaxie. Tato rasa je známá nejen svým válčením, ale také tím, že nijak nejí propojena se Silou, přitom vše živoucího i neživého v tomto světě je. Jenže tyto novely jsou nyní součástí Star Wars Legends, což znamená, že již nejsou součástí oficiálního příběhu. Dočkáme se tedy mezigalaktického konfliktu? To zjistíme nejdříve až v srpnu. Jedno je jisté, fanoušci Star Wars překvapivě slaví a máme se na co těšit.