Jedním z nejočekávanějších filmů roku 2023 je bezpochyby druhá část filmové adaptace legendární Duny od autora Franka Herberta. Server Variety ale nedávno odhalil, že na film si budeme muset počkat o něco déle, protože studia Warner Bros. a Legendary Entertainment se rozhodla odložit datum premiéry. Bědovat nad tím ale nemusíme, protože se naštěstí o žádný obrovitánský odsun nejedná. Původně měla druhá část Duny vejít do kin 19. 10. 2023, snímek se ale nakonec odkládá na datum 16. 11. 2023, což rozhodně zas tak hrozné není. Důvodem odkladu je údajně období, ve kterém měl film původně vyjít. Říjen/október je většinou sezónou pro hororové filmy, především z důvodu nadcházejícího Halloweenu. Distribuční společnosti tak parně usoudily, že bude možná lepší snímek šoupnout do období konce podzimu. 

O druhou část Duny se opět postará talentovaný Denis Villeneuve, který navíc před několika měsíci projevil přání vytvořit i třetí film. Vše ale bude záležet na úspěchu druhé části. Pěkně se nám rozrůstá i nové obsazení. Jak už jsme vás informovali, v nadcházejícím díle se dočkáme mocného císaře Shaddama IV. Corrina. Zahraje si ho Christopher Walken, sympatický oscarový herec, který se proslavil díky filmům jako Lovec jelenů, Mrtvá zóna, Batman se vrací a Ospalá díra. Shaddam je hlavou všemocného rodu Corrinů, jedná se o panovníka, který vládne nad známou galaxií a sdílí nelehkou rovnováhu sil s ostatními rody landsraadu, s Gildou a řádem Bene Gesserit. Dočkat bychom se také měli i jeho dcery Irrulan Corrino, kterou by měla ztvárnit talentovaná Florence Pugh.

Dále ve druhé části uvidíme bond girl Léu Seydoux, která si zahraje Lady Margot Fenring, členku sesterstva Bene Gesserit a manželku imperiálního diplomata Hasimira Fenringa. Taktéž se však jedná o jednu z nejschopnějších absolventek bojového umění, která se se svými dovednostmi dokáže vyrovnat i těm nejlepším válečníkům. 

Villeneuve opět pracoval na scénáři, který zpracovával spolu s Jonem Spaihtsem. Do druhého dílu filmové Duny se každopádně také vrátí herci jako Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem, Dave Bautista a Josh Brolin.