V létě nás čeká pořádná filmová nálož. Další díl Mission: Impossible, komiksovka Flash, jež restartuje celé DC univerzum, a samozřejmě válečné drama Oppenheimer, které natočil legendární Christopher Nolan. Ovšem pokud se rozhodnete zajít na příběh slavného výrobce atomové bomby do kina, rozhodně si před vstupem do sálu ještě odskočte! Server Puck News totiž odhalil celkovou stopáž filmu, která by měla nakonec činit asi 180 minut. Pokud k tomu připočteme reklamy a trailery, tak v kině si posedíte přes tři hodiny.

Oppenheimer se tak stává tím nejdelším filmem, co Nolan za svou kariéru natočil. Na druhé místo tak sešoupl sci-fi Interstellar (2014), která měla 169 minut. A jelikož se filmu dočkáme už za necelé čtyři měsíce, studio Universal, ke kterému Nolan přešel od Warnerů, by nám v blízké době mohlo nadělit zase nějaký ten plnohodnotný trailer. 

Hlavní příběh nás (podobně jako snímek Dunkerk) zavede do období druhé světové války, ovšem tentokrát nikoliv přímo do bojových zón. Příběh se zaměří na titulního teoretického fyzika (Cillian Murphy), který stál za vznikem první atomové bomby. Těšit bychom se tak měli na temné životopisné drama o muži, jenž se bude muset vypořádat s následky faktu, že pro lidstvo vytvořil tu nejstrašlivější a nejničivější zbraň všech dob.

Nolan při psaní scénáře silně vycházel z knihy American Prometheus: The Triumph of J. Robert Oppenheimer z roku 2005, o kterou se postarali Kai Bird a již zesnulý Martin J. Sherwin.

Kromě Murphyho si ve filmu zahraje Emily Blunt, která ztvární Oppenheimerovu ženu Katherine Vissering, dále Benny Safdie jako maďarský vědec Edward Teller, tvůrce vodíkové bomby, pak uvidíme Roberta Downeyho Jr. jako Lewise Strausse, předsedu americké komise pro atomovou energii, a také Florence Pugh, která si zas zahraje Jean Tatlock, Oppenheimerovu milenku a členku Komunistické strany Spojených států. 

To je ovšem jenom část řádně hvězdného obsazení, ve filmu se totiž objeví také známé tváře jako Matt Damon, Rami Malek, Jack Quaid, Josh Hartnett, Dane DeHaan a Kenneth Branagh. O hudbu se tentokrát postaral oscarový Ludwig Göransson, který složil soundtrack i ke snímku Tenet (2020).

Oficiální premiéra je stanovená na 20. 7. 2023.