Režisér Christopher Nolan představil svůj celovečerní debut Sledování v roce 1998, přičemž se dočkal celé řady pochvalných reakcí. Významné vydavatelské studio Warner Bros. se o něj ale začalo zajímat až poté, co v roce 2000 vydal svůj legendární snímek MementoGuyem Piercem v hlavní roli. Nolan tak následně se studiem zahájil dlouholetou spolupráci, přičemž od dob jeho třetího celovečeráku Insomnie začal všechny jeho filmy vydávat právě Warner Bros.. Nutno ale podotknout, že Nolan je opravu velkým milovníkem kin. Tudíž nebyl vůbec nadšený ze strategie, ke které se Warner Bros. ubral s nástupem roku 2021. Studio se totiž dohodlo s HBO Max, že budou onen rok vydávat své významné filmy jak v kinech, tak i souběžně na uvedené streamovací službě v den premiéry. Slavný režisér se proto rozhodl, že onu dvacetiletou spolupráci s Warner Bros. ukončí.

Nolan má nyní plné ruce práce s přípravami jeho nejnovějšího filmu, který ponese název Oppenheimer, přičemž bude vyprávět o stejnojmenném fyzikovi, který je zodpovědný za vznik atomové bomby. Hlavní roli tak ztvární herec Cillian Murphy. Film však tentokrát vzniká pod ochranou rukou studia Universal. A jak se zdá, Nolanovo rozhodnutí podpořil i jeho režisérský kolega M. Night Shyamalan, jenž je například zodpovědný za filmy jako Šestý smysl, Vyvolený a Vesnice. Shyamalan v rozhovoru pro The Hollywood Reporter chválil studio Universal právě z toho důvodu, že mu obzvlášť záleží na kinech. V rozhovoru tak mimo jiné řekl následující:

,,Zdůraznil jsem onu oddanost studia Universal k původnímu vyprávění příběhů a kinům. Žijeme v době, kdy se každý snaží tvrdit, že filmová kina vymírají, já tomu však rozhodně nevěřím! Ani trochu. A Universal několikrát potvrdil, že kina jsou součástí jeho identity.“

Odchod Nolana od Warner Bros. taktéž tkvěl v tom, že studio se údajně ani neobtěžovalo zkontaktovat tvůrce jednotlivých filmů o tom, zda jim nevadí, že jejich filmy zamíří v den premiéry i na HBO Max. Jak se tudíž zdá, veškeré Nolanovy filmy budou na sobě mít od nynějška nálepku Universalu. 

Oppenheimer by se měl začít natáčet již za pár měsíců. Historický snímek už ale nabral na palubu opravdu velice působivé herecké obsazení, dočkáme se například herců jako Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh a Rami Malek. Premiéra je zatím stanovená na 21. 7. 2023.