Karel IV. byl korunován na českého krále a vládce Svaté říše římské. Ze svého Pražského hradu dohlíží na stavbu nových a v časech budoucích velkolepých pamětihodností. Na most přes řeku Vltavu, univerzitu či katedrálu, která se tyčí ve zdech samotného hradu. Praha již patří mezi největší města v Evropě. Avšak Kája se zlatem nikoliv v hrdle, nýbrž v koruně, z ní učiní hlavní město celé říše!

Vláďa Suchý, autor deskových her, od kterého můžete znát například počiny jako Podmořská města, Pulsar 2849, Šestiměstí či Loděnice, nám zaklepal na dveře a pár dnů zpět se na stránkách portálu BoardGameGeek objevil jeho nový projekt s názvem Praha, respektive Praga Caput Regni.

Stejně jako ve hře Architekti západního království, kterou jsme vám nedávno představili, se jedná opět o klasickou hru z žánru euro a i zde budete stavět město. Budete stavět jednotlivé budovy, zkrášlovat a rozšiřovat královské město Prahu, včetně katedrály nebo Karlova mostu. Středem hry bude vaše snaha provádět všemožné akce a s postupem času je důkladně prokombinovávat. Získat náskok nad soupeři, vytěžit maximální počet vítězných bodů a dostat se tak do královské přízně. A pro nás blízký motiv a téma můžeme brát jako takový bonus.

Hra slibuje opravdu velké množství kombinací včetně jejich správného načasování, až jen doufáme, že nám to v závěru partie neuvaří mozek.

Prozatím se hra jeví velmi slibně, s velikou dávkou možností a lákavým tématem, a tak jsme napnutí jak kšandy, jak hra nakonec ve výsledku dopadne.

Grafický kabátek, o který se postaral Milan Vavroň, je především v čele s přebalem hry ztvárněný opravdu nádherně. Budovaný Karlův most, v pozadí působivá katedrála sv. Víta, které na majestátnosti neubírá ani její rozestavěnost, super moderní dřevěný jeřáb na nožní pohon a mraky čeledínů s pohotovostním vajíčkem v kapse (vajíčka by ve hře skutečně měly být zastoupeny jako surovina). Pomyslnou korunkou je pak zvolené provedení názvu hry, který přesně odpovídá mottu Caput Regni (v překladu hlava království), jež ti z vás, kteří historické centrum Prahy někdy po roce 1518 navštívili, s velkou pravděpodobností viděli. Jedná se přesně o hru, kterou chcete mít vystavenou v knihovně.

Samozřejmě je hra stále ve fázi vývoje, téměř poslední fázi, a do vydání mohou proběhnout určité drobné změny. Přesto si již teď můžeme prohlédnout finalizující variantu některých z komponentů. Dobrou a potěšující zprávou je také informace, že české lokalizace se chopí vydavatelství Fox in the Box.

Představení hry bude směřováno pravděpodobně na akci Spiel Essen, která by se snad měla konat v říjnu tohoto roku. Tedy za předpokladu, že se akce vůbec konat bude, vzhledem k současným okolnostem. Ti z vás, jež mají rádi počítací euro hry, si jistě přijdou na své při snaže o zisk královské přízně, které se budeme moci dočkat snad již nejspíše o letošních Vánocích.