Blíží se nám další ročník filmového festivalu v Karlových Varech. A právě tam bude také premiérovat sci-fi litevské a francouzské produkce, která ponese název Vesper. Na oficiální trailer se můžete podívat výše. Příběh se zaměří na stejnojmennou třináctiletou dívku (Raffiella Chapman), která se se svým paralyzovaným otcem (Richard Blake) snaží přežít ve světě, kde se naprosto zhroutil celý ekosystém. Vesper se tak snaží hledat obživu jak pro sebe, tak i pro svého otce, ovšem zároveň také provádí prapodivné experimenty s různými biologickými materiály. V rámci zhroucení civilizací se na tak Zemi začínají objevovat zcela nové druhy, které dosud nikdo neviděl.

Jednoho dne se ale Vesper setká s jakousi tajemnou ženou. Dívka tak následně zjistí, že právě ona by ji mohla zavést do místa, kterému se říká Citadela. Právě tam rozhodují nejmocnější zbylí lidé planety o tom, jakým směrem se bude vymírající lidstvo ubírat. Ne všichni lidé však dokážou spolupracovat. Jak už tomu v postapokalyptických filmech bývá, někteří se rozhodnou uchýlit se k násilí. A z traileru je patrné, že s někým takovým se patrně setká i hlavní hrdinka. Celý snímek se každopádně má zabývat poselstvím o tom, že lidstvo může prosperovat pouze v případě, že si budou lidé navzájem pomáhat. Film se natáčel z velké části v litevské přírodě. 

O scénář a režii se postaralo filmařské duo Bruno Samper a Kristina Buožytė. Oba dva jsou například zodpovědní za drama Sběratelka z roku 2008 a sci-fi thriller Mizející vlny z roku 2012. Ve filmu se taktéž objeví herci jako Eddie Marsan, Rosy McEwen, Melanie Gaydos a Edmund Dehn.

Na festivalu ve Varech se snímek objeví někdy během začátku příštího měsíce, do kin by se však měl dostat 30. 9. 2022