Tak se zdá, že kritika Zlatých malin na sociálních sítích, kterou způsobila nominace dětské herečky Ryan Kiery Armstrong, nakonec přinesla ovoce. Jak jsme vás již včera informovali, pořadatelé slavných anti-Oscarů se dostali pod palbu nahněvaných internetových uživatelů poté, co do kategorie Nejhorší herečka přidali dvanáctiletou hvězdu z filmu Žhářka. Právě její nízký věk je důvodem, proč mnohým přijde tato nominace trapná a dehonestující. Nedávno tak John Wilson, šéf Zlatých malin, vydal prohlášení, ve kterém se herečce omluvil. Wilson tak mimo jiné uvedl následující:

,,Nedávná oprávněná kritika výběru jedenáctileté [podle všeho už jí je 12 let, ale ok] Armstrong jako kandidátku na jednu z našich cen nás upozornila na to, nakolik necitliví jsme v tomto případě byli. V důsledku toho jsme odstranili její jméno z konečného hlasování, které naši členové odevzdají příští měsíc. Jsme také přesvědčeni, že slečně Armstrongové patří veřejná omluva a rádi bychom prohlásili, že litujeme jakékoli újmy, kterou utrpěla v důsledku našich rozhodnutí.

,,Po poučení z této lekce bychom také rádi oznámili, že od tohoto okamžiku přijímáme Směrnici pro hlasování, která znemožňuje, aby byl na naše ceny nominován jakýkoliv umělec nebo filmař mladší 18 let. Nikdy jsme neměli v úmyslu pohřbít něčí kariéru. Proto i vznikla naše Cena vykoupení. Všichni děláme chyby, včetně nás. Vzhledem k tomu, že naše motto je ,Přijmi své chyby´, uvědomujeme si, že my sami se podle toho musíme také řídit.“

Zajímavé je, že to není poprvé, co pořadatelé Zlatých malin nominovali nějakého dětského herce. V roce 1999 byl za svůj výkon ve snímku Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba v kategorii Nejhorší herec ve vedlejší roli nominován tehdy desetiletý Jake Lloyd, představitel Anakina Skywalkera. Ten měl na krku dokonce nominace dvě, druhá byla Nejhorší kombinace k vidění, kterou sdílel s Natalií Portman.

Dále je zde také Macaulay Culkin, hvězda ze Sám doma, která byla ve čtrnácti letech nominována na nejhoršího herce hned za tři filmy, Sám doma a bohatý, Vládce knih a Kšefty s tátou. 

Bez dvanáctileté Armstrong se tak letos o maliny za nejhorší herečku porvou Bryce Dallas Howard (Jurský svět: Nadvláda), Diane Keaton (Mack & Rita), Kaya Scodelario (The King's Daughter) a Alicia Silverstone (The Requin).

Co se Žhářky týče, jednalo se o adaptaci stejnojmenné známé knihy od Stephena Kinga, o kterou se postaral Keith Thomas. Jednalo se však pořádný komerční neúspěch, navíc se film dočkal převážně negativních reakcí.

Zlaté maliny se budou každopádně rozdávat 11. 3. 2023, nejvíce nominací má drama Blondýnka od Andrewa Dominika.