Režisér a producent James Cameron je odjakživa maniak a je to nejspíš jeden z důvodů, proč nyní připravuje ne jedno, ale hned čtyři pokračování sci-fi Avatar z roku 2010. Fakt, že na další filmový příběh z planety Pandora čekáme tak dlouho, přitom vyplývá z nutnosti připravit scénář pro každý z chystaných sequelů. Alespoň to tvrdí producent Jon Landau v rozhovoru pro magazín Total Film.

Landau uvedl, že scénáře fungují jako nákres, z něhož filmaři při tvorbě sequelů vychází, a jejich psaní zabralo značné množství času. Každý ze čtyř chystaných filmů má mít totiž vlastní děj s pořádným rozuzlením, ale zároveň mají všechny snímky tvořit celistvý, propojený dějový oblouk, jenž dává vzniknout rozsáhlejší, velkolepé sáze.

A o čem všechna ta pokračování budou? O rodině Jakea Sullyho v podání Sama Worthingtona a Neytiri, kterou si opět zahraje Zoe Saldana. Jake a Neytiri jsou nyní rodiče, přičemž Cameron prý sází na téma rodiny jako na jedno z univerzálních témat, která přesahují konkrétní žánry. V jádru každého chystaného filmu Avatara tedy najdeme otázku, co všechno jsou rodiče schopní udělat pro ochranu vlastní rodiny. Což se v rámci díla Jamese Camerona již osvědčilo, stačí se podívat třeba na Terminátora 2 a vztah Sarah Connorové a jejího syna Johna.

Příběh Avatara 2, v němž uběhlo od událostí původního filmu z roku 2010 stejné množství času jako v našem světě, se má konkrétně zaměřit na návrat těžařské operace frakce RDA na Pandoru. Jake tedy musí opustit prales a vzít svou rodinu na pobřeží, které je považováno za bezpečné útočiště. Zde však sídlí klan Metkayina, a tak se členové Sullyho rodiny ocitají v pozici, v níž jsou z hlediska kultury i prostředí jako ryby na suchu. O tom, jak bude tato dynamika fungovat v praxi, se snad dozvíme už za rok. Avatar 2 se má totiž v našich kinech objevit 15. prosince/decembra 2022.