Pokud jste trochu obeznámení s filmografií Jamese Camerona, tak určitě víte, že slavný režisér zkrátka rád dělá dlouhé snímky. Jeho jediné dva natočené filmy, které nemají více než dvouhodinovou stopáž, jsou Piraňa 2: Létající zabijáci a Terminátor. U zbytku už ale člověk musí počítat s poněkud delší podívanou. Jinak tomu nebude ani u pokračování Avatara, které do kin dorazí už za necelé dva měsíce.

Podle zdrojů od serveru World of Reel se zdá, že snímek bude mít více než tříhodinovou stopáž, přesněji 3 hodiny a 10 minut. Pokud by to byla pravda, jednalo by se o vůbec druhý nejdelší film, co Cameron natočil. První místo, ovšem pouze jen o chlup, drží jeho Titanic, který má až 3 hodiny a 14 minut. Téměř tří hodinovou stopáž měla i režisérská verze prvního Avatara z roku 2009. 

Pokud by to byla pravda, docela by to odpovídalo tomu, co Cameron ještě letos prohlásil v rozhovoru pro Empire Magazine. Tehdy totiž sdělil následující:

,,Nechci, aby někdo fňukal kvůli délce, když pak může u nějakého seriálu prosedět osm hodin. Už úplně vidím tu danou část recenze. ´Ten bolestně dlouhý tříhodinový film…‘ Ku*va, vlezte mi na záda. Sledoval jsem své děti, jak u nějakého seriálu seděly pět hodin v kuse. Musíme si přiznat velkou změnu ve společenském myšlení: je v pořádku vstát a jít se vyčůrat.“

Inu, nesmíme zapomenout také na to, že Cameron spolu se scenáristou Joshem Friedmanem prohlásil, že se svým týmem se údajně znovu pokusili posunout hranice toho, co filmy dokážou. A ke každému správně velkolepému a inovativnímu filmu se zkrátka dlouhá stopáž hodí. 

Cameron se taktéž nijak netají tím, že by s pokračováním rád pokořil i první díl, který díky nedávnému znovuuvedení do kin má na kontě již 2,92 miliard dolarů, což z něho i nadále dělá komerčně nejúspěšnější film všech dob. Tak se necháme překvapit, nakolik velkolepý návrat do Pandory vlastně bude.

Ve druhém díle se každopádně opět dočkáme herců jako Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang a Giovanni Ribisi. Dále se můžeme těšit na herce jako Vin Diesel, Edie Falco, Michelle Yeoh, Jemaine Clement, Cliff Curtis a Kate Winslet.

Oficiální premiéra je stanovená na 15. 12. 2022.