Již v nejednom článku jsme Vás informovali o současném stavu knižních nakladatelů v Česku. Všichni fungují v nouzovém režimu a s penězi vycházejí jen tak tak. Možná si říkáte, proč tomu tak je, vždyť eshopy jedou a knížky si můžeme koupit online. No, prodeje knih totiž fungují z 80 % offline, to znamená, že 80 % všech tržeb z knížek vznikne formou nákupu v knihkupectví, tedy osobně. A když jsou knihkupectví zavřená, prodeje knih jsou velmi nízké. A aby toho nebylo málo, největší prodejce sám řekl, že kvůli situaci nezaplatí nakladatelům nic. A to je vážně problém. My přeci nechceme přijít o všechny ty české nakladatele, kteří nám přináší skvělé knížky a komiksy v českém jazyce. Jestli to máte stejně jako my, tak vězte, že s tím každý z nás může něco udělat.

Linka 451, kterou založil tým lidí převážně z BLate Night Show, jmenovitě Mikoláš Tuček, Martin Brykner, Lukáš Bašta a další kolegové z agentury Konektor Social, ve spolupráci s vybranými českými nakladateli a Startovačem (bez nároku na procenta z vybraných peněz) spustili projekt Linka 451 aneb Zachraňte knížky. Z tohoto projektu dostanou peníze pouze vybraní nakladatelé, nevezmou si nic ani autoři projektu, ani Startovač samotný. A jak tento projekt vlastně funguje?

Na výběr máte celkem 13 různých balíčků, ve kterých najdete knihy a komiksy v hodnotě 2000 CZK. Balíček stojí 1000 CZK a vy si můžete vybrat toho nakladatele, od kterého Vás knihy nejvíce zajímají. Není to sice ve stylu, že si vyberete přesně ty tituly, které chcete, ale nakladatelé připravili výběr opravdu toho nejlepšího z jejich repertoáru. Je to takový lootbox, ve kterém ale najdete vždycky něco dobrého.

Určitě Vás zajímá, jaké balíčky si můžete pořídit. Může to být například box od nakladatelství CREW plný superhrdinských komiksů. Pokud Vás superhrdinové nezajímají, CREW připravil i balíček plný detektivek a komksů pro dospělé. Argo komiks také připravil dva druhy balíčků se svými komiksy. Fantom Print zase připravil průřez svými herními adaptacemi a fantasy/scifi knihami. Všechny nakladatele a popisky jejich balíčků si můžete prohlédnout na stránce projektu a vybrat si, co Vám bude vyhovovat.

Projekt začal 8.4.2020 a trvat bude po dobu 15 dnů. Počet jednotlivých odměn není omezen, ale raději doporučujeme, abyste si pospíšili. Sklady nakladatelů nejsou neomezené. Pokud se Váš oblíbený nakladatel v projektu nenachází, podpořit ho samozřejmě můžete koupí jeho titulů a nejlépe na jeho vlastním eshopu.