Disneyho hrané remaky klasických animáků jsou momentálně narůstající rakovinou filmového průmyslu hned z několika důvodu. Většinou nepřináší na stůl nic nového, působí bezduše a okrádají animované originály o svou unikátnost. Pak je zde ale také ještě jeden důvod, který nám vždy připomene nějaký remake, v němž působí mluvící zvířata. Když se podíváte na animovaného Lvího krále, Lady a Trampa a především také Malou mořskou vílu, tak z toho všeho bylo vidno, že i zvířata měla určitou mimiku. Díky tomu byly jejich reakce a činy uvěřitelnější a působily lépe jako filmové postavy, nemluvě i o tom, že si tím i lépe získávaly diváka. V novodobém pojetí to ale jsou jen bezduché skořápky, z jejichž tváří divák vyčte velké kulové.

Disney samozřejmě v tomto trendu pokračuje také s hranou Malou mořskou vílou, které se dočkáme na konci jara, nedávno totiž byla odhalena podoba kraba Sebastiana. V rámci toho, co bylo řečeno, si níže můžete pro porovnání prohlédnout fotku z animovaného originálu a fotku z remaku.

Podoba „hraného“ Sebastiana unikla z merchandise k chystanému filmu, ale ještě uvidíme, zda nedojde k nějaké lepší změně v plnohodnotném oficiálním traileru, ovšem příliš bychom na to raději sázet neměli. Opět bychom tak měli očekávat, že se dočkáme sice více realisticky vyhlížejících zvířátek, ale budou téměř absolutně bez emocí. To byla mimo jiné velká kritika, která směřovala k remaku Lvího krále, ale jelikož snímek vydělal Disneymu pořádný majlant, patrně se neobtěžoval brát na ni ohled. Lze proto předpokládat, že podobná bezduchá skořápka se stane také z rybky Floundera a racka Scuttlea. Ale ještě si počkáme na samotný trailer.

Remake by nám měl každopádně nadělit stejný příběh, jenž nám představil původní animovaný snímek z roku 1989. Děj tak bude sledovat malou mořskou vílu jménem Ariel (Halle Bailey), nejmladší dceru krále Tritona (Javier Bardem), která je hluboce fascinována lidským světem. Poté, co zachrání prince Erica (Jonah Hauer-King) před ztroskotáním lodi, se do něj zamiluje a je odhodlaná se s ním znovu setkat ve světě lidí.

Stále však platí, že nejlákavější věcí na celém filmu je přítomnost čtyř nových písniček, které v původní verzi z roku 1989 nezazněly. Na celém soundtracku tak pracoval nejenom legendární skladatel Alan Menken, ale i Lin-Manuel Miranda.

Film si vzal na starost režisér Rob Marshall, na Oscara nominovaný filmař, který je zodpovědný za snímky jako Chicago, Gejša a Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna. Scénář si zas vzali na starost Jane Goldman a David Magee.

Oficiální premiéra je stanovená na 25. 5. 2023.