Když se člověk dívá na nějaký ten velkolepý hollywoodský snímek žánru sci-fi či fantasy, občas možná pocítí lítost nad tím, že podobné skvěle vyhlížející projekty nevznikají také u nás. Ale pokud mezi takové lidi občas patříte, tak by vám možná mohla udělat radost téměř půlhodinová slovenská sci-fi jménem Neven, která pochází od sedmadvacetiletého Adriána Adamce. Celý film si tak můžete pustit výše.

A musíme říct, že se jedná o opravdu neuvěřitelně působivou podívanou. A to jak v rámci atmosféry, tak i po stránce vizuálních efektů. O to více je působivé, že celý film podle tvůrce vznikl s nulovým rozpočtem. Na celém projektu tak lidé pracovali s ochotou a dobrosrdečností. Ve filmu se sice příliš nenamluví, ale to je v podstatě součást jeho kouzla. 

Samotný příběh se odehrává v pochmurném postapokalyptickém světě, kterým brouzdá jistý mladý muž (Peter Hudec). Ten jednoho dne narazí na jistého robota, se kterým naváže nepravděpodobné přátelství. Plus i když má snímek především pomalejší tempo, což se k takovému druhu filmu náramně hodí, dočkáme se i nějaké té akce, která v určitých chvílích skutečně připomíná hollywoodskou kvalitu.

A ano, pokud jste si při sledování náhodou vzpomněli na seriál Černé zrcadlo, přesněji na epizodu Metalhead ze čtvrté řady, tak věřte, že rozhodně nejste sami. 

Adrián Adamec se o tvorbu vizuálních efektů zajímá už celé roky. Od píky se je naučil tvořit, když mu bylo 16 let. Dosáhl toho především díky internetu, všemožným online kurzům a prostřednictvím rozhovorů s tvůrci nejrůznějších filmů, kteří o nich hovořili v bonusových částech DVDček. Předprodukce začala již v létě roku 2020, přičemž samotné natáčení započalo na konci listopadu.

Mladý filmař taktéž stojí za krátkometrážními snímky jako Alternate a Valis. Po takovémto výkonu bychom si ho tudíž měli určitě zařadit do kolonky „pečlivě sledovat“. Nemůžeme se totiž dočkat, s čím přijde příště.

Dále si ve snímku zahráli herci jako Marek Majeský, Lea Mračková, Sofia Chudá a Hugo Struhár.

Co na snímek říkáte?