Když bylo konečně odhaleno obsazení pro pokračování Avatara jménem The Way of Water, mnozí fanoušci pozvedli obočí, když spatřili jméno Stephena Langa, který ztvárnil hlavního padoucha jedničky, tedy drsného a nemilosrdného plukovníka Milese Quaritche. Ten totiž na konci prvního dílu zhynul rukou Neytiri, která ho proklála dvěma šípy. Tak co tedy bude dělat v pokračování? Bude se jednat o flashback? Inu, nyní máme konečně odpovědi. Quaritch se do filmu vrátí jako Recombinant, což jsou klony avatarů, které uchovávají vzpomínky lidských vojáků. Se vzpomínkami na to, co se mu stalo v prvním díle, je nyní tato vyšší, novější a modřejší verze Quaritche na cestě za pomstou. Konečně s ním také vyšla vůbec první fotka, kterou si můžete prohlédnout níže. 

O návratu plukovníka se také rozpovídal sám jeho představitel Stephen Lang, který v rozhovoru pro Emipre Magazine prohlásil následující:

,,Je větší, modřejší a je nas**nej. Ale možná v něm může být i jistý aspekt pokory. Když vám prolítnou hrudí dva Na’vi šípy, bude to na vás mít jistý účinek.“

Quaritch nebude jediný, kdo se vrátí, aby se mohl pomstít, protože RDA, stejná společnost z prvního filmu, se taktéž chystá vrátit s novější technologií pro boj s udatnými Na'vi. Společnost bude opět těžit další zdroje z Pandory, ale tentokrát se zaměří na oceány planety. Vybuduje tak město jménem Bridgehead se zařízením pro 3D tisk, které bude použito k výrobě zbraní.

Nedávno jsme se také dočkali prvního pohledu na Sigourney Weaver, která si v jedničce zahrála doktorku Grace Augustine. V pokračování ale ztvární jinou roli, zahraje si totiž postavu jménem Kiri, která má být adoptivní dcerou Jakea Sullyho (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldaña). Dále se ve filmu dočkáme Giovanniho Ribisiho jako těžařského bosse Parkera Selfridge a Joela Davida Moora jako doktora Norma Spellmana. Uvidíme také herce jako Vin Diesel, Edie Falco, Michelle Yeoh, Jemaine Clement, Cliff Curtis a Kate Winslet.

Oficiální premiéra je stanovená na 15. 12. 2022.