Zásluhou magazínu Empire právě probíhá první pořádné veřejné přiblížení chystaného a stále nepojmenovaného pátého filmu ze série Indiana Jones. Nedávno jsme tu měli fotografii a dvě obálky, jež ukazují samotného hlavního hrdinu v podání Harrisona Forda, a teď přicházejí na řadu další fotografie, na nichž vidíme další postavy.

Přečtěte si také: Pátý Indiana Jones je zase o něco blíž díky novým obrázkům

Pátý filmový Indiana Jones nás zavede do roku 1969, avšak soudě dle fotografií z natáčení a upoutávky, kterou nedávno mohli vidět návštěvníci akce D23, se zdá, že dojde také na minulost, konkrétně na druhou světovou. Minimálně v jednom z těchto období poznáme muže jménem Voller, kterého ztvárnil známý herec Mads Mikkelsen (Casino Royale, Hannibal, videohra Death Stranding). A minimálně v 60. letech se nám zase představí Boyd Holbrook (Logan: Wolverine, Predátor: Evoluce) jako Klaber.

Pokud by to snad podle jmen, vizáže a titulku tohoto článku nebylo zjevné, tak ano, Voller a Klaber jsou náckové. Jelikož se pátý Indiana Jones odehrává v roce 1969, přináší s sebou tematiku soupeření Spojených států a Sovětského svazu při letech na Měsíc, tedy i úspěch mise Apollo 11. Doktor Jones ale zjistí, že za tímto úspěchem stojí i bývalí nacisté.

Podle magazínu Empire je sám Voller, který vzhledově připomíná Arnolda Ernsta Tohta z Dobyvatelů ztracené archy, částečně inspirován skutečným německo-americkým inženýrem jménem Wernher von Braun, jenž vyměnil členství v nacistické straně za službu pro NASA. Má jít o muže, který by rád opravil některé chyby z minulosti a který zaměřil svou pozornost na něco, co by mohlo udělat ze světa lepší místo. A to „něco“ chce dostat do rukou nejen Voller, ale i Indiana Jones. A právě zde se nachází základ nového filmového příběhu s nejslavnějším archeologem v hlavní roli.

Holbrookův Klaber, jehož můžeme na fotografii vidět během oslav Apolla 11 v New Yorku, je pak Vollerovým poskokem. A prý je dost šílený. Pokud jste si tedy mysleli, že podobně jako ve filmu Indiana jones a Království křišťálové lebky budou úhlavními protivníky doktora Jonese opět komouši, tak si nejspíš budete muset nechat zajít chuť.

Návrat k tomu, co v minulosti fungovalo, však z různých důvodů dává smysl, a to navzdory dobovému zasazení. I když někteří z nás zbožňují hru Indiana Jones and the Infernal Machine z roku 1999 a Království křišťálové lebky nepovažují za vyslovenou tragédii, nelze popřít skutečnost, že úhlavními nepřáteli Indyho jsou odjakživa náckové. A tak by jistě měli být i ve filmu, který má být velkou rozlučkou s archeologem v podání Harrisona Forda.

V Hollywoodu mají navíc z nějakého důvodu stále pocit, že se neobejdou bez Číny, a tamní soudruzi a cenzoři by určitě neviděli rádi příběh, v němž je komunismus vyobrazován jako něco, proti čemu je třeba bojovat. Ale to už spíše spekulujeme na základě dřívějších zkušeností a postupů hollywoodských hlavounů, kteří mívají tendenci zaprodávat se komukoliv a čemukoliv rychleji než Jaromír Jágr. Takže kdo ví, třeba toho snímek v režii Jamese Mangolda (Logan: Wolverine, Le Mans '66) nabídne víc, než se aktuálně zdá. Přesvědčit se o tom budeme moci v kinech od 29. 6. 2023.