John Williams se dá bez přehánění označit za jednoho z nejvlivnějších, nejúspěšnějších, nejoblíbenějších a jednoduše nejlepších skladatelů filmové hudby všech dob. Aktuálně patří také mezi nejdéle sloužící, jelikož skladatel, který před několika měsíci oslavil úctyhodné 90. narozeniny, hudbu skládá více než 60 let. Nic ale bohužel nemůže trvat věčně a nyní se zdá, že by se s námi mohl Williams na filmovém poli rozloučit v chystaném pátém snímku s Indianou Jonesem v hlavní roli, který režíruje James Mangold.

O tom, že by mohl být pátý Indiana Jones posledním filmem Johna Williamse, informoval server AP News, pro nějž slavný skladatel řekl: „Aktuálně pracuji na [filmu] Indiana Jones 5, o němž myslím Harrison Ford - který je o něco mladší než já - prohlásil, že to bude jeho poslední film. Tak jsem si pomyslel: Jestli to může udělat Harrison, možná mohu i já. Nechci, aby to vypadalo, že kategoricky eliminuji veškerou aktivitu. Nemůžu hrát tenis, ale rád bych byl schopen věřit, že jednoho dne budu moct.”

Zdá se tedy, že Williams se ještě definitivně nerozhodl, ale rozhodně nad koncem spolu s pátým Indianou Jonesem uvažuje. Zajímavé přitom je, že Harrison Ford zatím o tom, že by byl pátý Indy i jeho posledním filmem, neřekl oficiálně ani slovo. Film z rozsahu Star Wars, což je jedno z nejslavnějších Williamsových děl, každopádně vyžaduje šestiměsíční práci na hudbě a něco takového je pro 90letého skladatele z pochopitelných důvodů velký závazek.

John Williams ale rozhodně nehodlá zcela ukončit svou práci, a tak se nyní chce věnovat skládání koncertní hudby. Nezbývá tedy než skladateli popřát mnoho zdraví a úspěchů do dalších let a dál se těšit z jeho nesmírně rozsáhlého odkazu, který čítá hudební doprovod více než 100 filmů, pět Oscarů a neskutečných 52 oscarových nominací.

Nutno však podotknout, že pátý Indiana Jones není jediný chystaný filmový projekt, v němž ještě práci Johna Williamse uslyšíme. Režisér Steven Spielberg aktuálně připravuje autobiografické drama The Fabelmans o dospívání v Arizoně, přičemž dílo Spielberga a Williamse je už 50 let velmi úzce provázané. Tyto legendy filmového světa spolupracovaly na přibližně 30 filmech, a tak nejspíš nepřekvapí, že se o hudební doprovod The Fabelmans postaral právě Williams.

Pátý Indiana Jones, který stále neobdržel finální název, se dočká premiéry za rok, přesněji 29. června/júna 2023. Konkrétní datum premiéry The Fabelmans zatím oficiálně oznámeno nebylo.