Současně s velkou filmovou Dunou od Denise Villeneuvea a HBO Max seriálem Dune: The Sisterhood, jehož přípravy se po dvou letech opět naplno rozjely, vzniká i spousta projektů prostřednictvím média, kde legendární svět Duny vznikl. V rámci panelu DUNE Publishing na akci Comic-Con@Home 2021 se autoři Brian Herbert (syn Franka Herberta) a Kevin J. Anderson společně s několika vybranými editory rozpovídali o nových knižních a komiksových projektech, které rozšíří svět kultovní románové série od Franka Herberta.

Přečtěte si také: Seriál Dune: The Sisterhood má konečně nového showrunnera

Těsně po ukázání nejnovějšího kompletního vydání původních románů (vyšlo již minulý rok) se slova ujal Christopher Morgan, editor vydavatelství TOR Books, který oznámil novou kolekci románů ze světa Duny s názvem Sands of Dune. Morgan bohužel nezmínil žádné bližší informace o zasazení a hlavních postavách. Nové příběhy jsou podle informací ještě v rané fázi tvorby, ale datum vydání by mělo spadat na rok 2022.

Morgan se taktéž rozpovídal o sérii Caladan Trilogy, která slouží jako prequel zaměřující se na Leta Atreida, Lady Jessicu a mladého Paula Atreida. Její první díl s názvem Dune: The Duke of Caladan vyšel během října/októbra minulého roku a už brzy můžeme očekávat pokračování. Druhá kniha s názvem Dune: The Lady of Caladan by měla vyjít 20. září/septembra 2021, měsíc před vydáním filmové Duny.

Přečtěte si také: Nový komiks Dune: House Atreides od Boom! Studios na prvých obrázkoch

Morgan se však zmínil i o závěrečném románu Dune: Heir of Caladan, který by podle jeho slov měl vyjít na podzim/jeseň 2022. Kevin J. Anderson na jeho slova ihned vtipně zareagoval: „Ale počkej! My jsme to ještě nestihli napsat.“ Podle slov Morgana však několikrát zmiňovaní autoři nikdy nedopsali své knihy později, než plánovali, takže by uvedené datum mohlo souhlasit.

Panel se samozřejmě nevěnoval jen čistě textovým knihám od Andersona a Briana Herberta, ale také komiksům ze světa Duny, které jsou stále více populární. Komiksovou část otevřela Charlotte Greenbaum, editorka vydavatelství Abrams Books, pod jehož taktovkou vychází komiksová série Dune: The Graphic Novel. Ta adaptuje originální romány od Franka Herberta. Podle Greenbaumových slov se již velmi náruživě pracuje na druhé velké knize této grafické trilogie. Druhý díl komiksu by měl vyjít někdy během července/júla následujícího roku.

Přečtěte si také: Série Blood of the Sardaukar představí doposud neviděný příběh ze světa Duny

Na závěr se do rozhovoru zapojil i Jonathan Manning, editor vydavatelství BOOM! Studios, z jehož repertoáru můžete znát například série Dune: House Atreides či Dune: Blood of the Sardaukar. Druhá zmiňovaná série začne vycházet koncem tohoto měsíce. BOOM! Studios by se podle Manningových slov mělo v budoucnu zaměřit na adaptování A Whisper of Caladan Seas, první krátké povídky od Briana Herberta a Kevin J. Anderson, která se odehrává během událostí prvního originálního románu. Komiksová adaptace s ilustrací od Jakuba Rebulky by se v prodeji měla objevit během konce letošního prosince/decembra.

Jak sami můžete vidět, svět Duny má i po dlouhých padesáti šesti stále co nabídnout. Za tento fakt však můžeme poděkovat hlavně Brianu Herberotvi a Kevinu J. Andersonovi, kteří se Duně vášnivě věnují i dlouho po smrti Franka Herberta. My jen doufáme, že všechny tyto skvělé projekty se někdy objeví i u nás s českou lokalizací.