Hodně lidí bere nakladatelství CREW jako ty, co lidem přináší jen oddychové a jednoduché superhrdinské komiksy nebo nekonečné manga série, ale opak je pravdou. Několikrát do roka se totiž fanoušci hlubších příběhů dočkají toho nejlepšího z evropského komiksu. Jako příklad můžeme uvést třeba Incal od Jodorowského a Moebia nebo Caravaggio od Mila Manary.

Přečtěte si také: Metabaron se vrací ve třetím komiksu od Alejandra Jodorowského

Edici Mistrovská díla evropského komiksu, jak ji nakladatelství CREW nazvalo, zmiňujeme z jednoho prostého důvodu. Tento týden jsme se totiž dočkali velmi těžkého evropského komiksu Čertův rypák / Tulipánek od scénáristy Jeromeho Charyna (The Secret Life of Emily Dickinson) a kreslíře Françoise Boucqa (Dobrodružství Jeronýma Moucherota).

„V této knize přicházejí autoři se dvěma pozoruhodnými příběhy, ve kterých se spojuje strašlivý svět stalinského teroru či pozdější, poválečná sovětská realita s americkou „velkoměstskou džunglí“.

 Osudy „Čertova rypáka“, sirotka vycvičeného KGB ke špionáži v Americe, či „Tulipánka“, amerického chlapce, který se dostal do gulagu na Kolymě a zase zpět, patří díky historicky přesnému, ale i fantasknímu scénáři a precizní, leč atmosférické, kresbě k tomu nejcennějšímu, co v evropském komiksu vzniklo.“

Čertův rypák / Tulipánek nám tedy servíruje příběh vhodný pro fanoušky nejen poválečného období, ale také fanoušky silných atmosférických příběhů. Komiks vyšel začátkem tohoto týdne v brožované i pevné vazbě. Obě varianty můžete zakoupit na eshopu nakladatelství CREW.