„Být bez domu neznamená být bez domova.“ Toto poselství předává vítěz mezinárodního filmového festivalu v Benátkách a favorit mnoha predikcí na hlavní Cenu Akademie, který se představuje v novém traileru. Neokázalé drama Země nomádů (v originále Nomadland), s oscarovou Frances McDormand, jež vychází ze stejnojmenné předlohy od Jessicy Bruder, zanedlouho udeří na globální publikum prostřednictvím streamovací platformy Hulu.

Příběh snímku se točí okolo postavy ovdovělé šedesátnice Fern (McDormand), nalézající životní sílu v cestování napříč Amerikou ve svém skromném příbytku, bílé dodávce, a kolem četných setkání s podobně naladěnými novodobými „nomády“. K tomuto kočovnému způsobu života ji přiměla nejen ztráta manžela a oblíbeného zaměstnaní, ale především sebe samé v systému společnosti, která se ráda distancuje od členů nízkopříjmové pracovní síly.

Přečtěte si také: Eddie Murphy se coby král komedie po letech vrací v sequelu legendární Cesty do Ameriky

„To, co si lidé pamatují, žije dál,“ zaznívá v traileru. Fern však ve svém životě nejspíš strávila příliš mnoho času pouhým pamatováním, a proto se rozhodla jej konečně žít naplno. Od řepných polí v Severní Dakotě až po kempy National Forest v Kalifornii – to vše ji čeká na její nové cestě na míle daleko od konvenční americké společnosti. Její role objevitelky je přitom nejen očišťující, ale nastavuje také velice upřímné zrcadlo Spojeným státům, a to na pozadí pomyslné oslavy lidskosti s melodramatickým nádechem.

Přívětivé drama Země nomádů se silným duchem, za nímž stojí čínská filmařka Chloé Zhao, se divákům představí již 19. února 2021, kdy se objeví na kartě Hulu a ve vybraných kinech. Ve vedlejších rolích se poněkud netradičně představí autentické příběhy těch, kteří byli během natáčení snímku z dílny Searchlight Pictures ve správnou dobu na správném místě.