Je to sotva několik dnů, co se na našem trhu objevilo nové vydání knih Star Wars: Přízrak minulosti a Vize budoucnosti od Timothyho Zahna. Tyto knihy, které dnes spadají do kategorie Legends příběhů, které nepatří do aktuálního kánonu Star Wars, však nejsou nejslavnější Zahnova díla zasazená do předaleké galaxie. O největší slávě můžeme hovořit spíše v souvislosti s knihami Dědic Impéria, Temná síla na vzestupu a Poslední povel, které tvoří celistvou trilogii, odehrávající se ještě před událostmi Přízraku minulosti a Vizí budoucnosti.

Takzvaná Thrawnova trilogie vyšla v zahraničí v průběhu 90. let a dnes je považována za stěžejní dílo, které stojí na počátku dodnes trvajícího trendu vydat každý rok několik nových Star Wars knih. Vůbec poprvé se nám zde představil velkoadmirál Thrawn, jedna z nejpopulárnějších literárních postav světa Star Wars. Zahnova trilogie také spadá do Legends, obliba Thrawna však byla historicky tak velká, že byl díky animovanému seriálu Star Wars: Povstalci převeden do stávajícího kánonu. Nutno však podotknout, že události seriálu a všech novějších knih, v nichž Timothy Zahn přibližuje Thrawnovo působení ve službách Impéria a rasy Chissů, se zpravidla liší od příběhů, které jsou nyní dostupné pod značkou Legends.

I u nás se během let těšila trilogie velké oblibě. Měli jsme tu hned několik vydání, zpravidla dostupných v luxusní pevné vazbě, postupem času však všechny tři knihy z trhu zmizely a dnes se dají sehnat poměrně těžko. Tato situace se ale v dohledné době změní, protože po Přízraku minulosti a Vizích budoucnosti hodlá Egmont uvést na náš trh právě opětovné české vydání celé Thrawnovy trilogie.

Tituly Dědic Impéria, Temná síla na vzestupu a Poslední povel vyjdou ve stejný den, a to 14. 10. 2021. Tentokrát však bude třeba zapomenout na ty masivní bichle v pevné vazbě, a tak se bude muset každý fanoušek klasických Star Wars příběhů, který po novém vydání sáhne, spokojit s obyčejnou brožovanou edicí. Na obálce pak najdeme kresby převzaté z dosavadního vydání všech tří knih v angličtině. Ty se výrazně liší od motivů zdobících obálky původního českého vydání i výroční série The Essential Legends Collection, v níž jsou aktuálně všechny tři tituly k dostání v zahraničí.

Máme tu každopádně další důkaz toho, že je někde kdosi přesvědčený, že cokoliv spojeného s Thrawnem má u nás smysl vydávat. Ne náhodou byly právě výše zmíněné novější tituly od Timothyho Zahna donedávna jedinými kanonickými Star Wars knihami pro dospělé, jež pravidelně vycházely v češtině. Konkrétně se jedná o tituly Thrawn, Spojenectví a Velezrada, časově zasazené do období před událostmi původní filmové trilogie, a dále Thrawn Ascendence: Chaos na vzestupu, Greater Good a Lesser Evil. Tato trilogie časově spadá do éry Klonových válek a její druhá a třetí část u nás dosud nevyšla. Nepochybně je ale jejich české vydání jen otázkou času.

Egmont šak chystá také něco nového pro příznivce aktuálního kánonu, kteří ke spokojenosti nepotřebují Thrawna. Na vydání dalších románů budeme muset v následujících měsících zapomenout, naopak se ale můžeme těšit na další komiksy. Již 23. 9. 2021 bude k dostání svazek Star Wars: Popel Jedhy - Vzpoura na Mon Cale, v němž najdeme český překlad komiksů od Marvelu, které původně vyšly v zahraničí v rámci velké komiksové Star Wars série.

Ve stejný den, kdy dorazí nové vydání Thrawnovy klasické trilogie, tedy 14. 10. 2021, bude následovat dle našeho názoru důležitější svazek. Nese název Star Wars: Vzestup Kyla Rena – Oddanost, přičemž je podle nás důležitější z toho důvodu, že konečně nabídne českou verzi stěžejního komiksu The Rise of Kylo Ren. Jak už napovídá jeho název, pojednává o přerodu Bena Sola v Kyla Rena před událostmi sedmé filmové epizody s podtitulem Síla se probouzí. Komiks vrhá větší světlo na Snokea, blíže představuje Renovské rytíře a jejich původního velitele a navíc nabízí jisté spojitosti se sérií Vrcholná Republika.

Vzestup Kyla Rena v chystaném svazku doplní komiks s původním názvem Allegiance, který pro změnu dějově předchází událostem filmu Vzestup Skywalkera. Zajímavé přitom je, že nás Vzpoura na Mon Cale i Oddanost zavedou na planetu Mon Cala, tudíž mají oba komiksy určitou návaznost, přestože jejich příběhy časově dělí desítky let. Vzpoura na Mon Cale má kromě toho spojitost s animovaným seriálem Star Wars: Klonové války, a to díky postavě moncalamarianského krále Lee-Chara.