Vláda České republiky v dnešních dopoledních hodinách rozhodla zrušit všechny veřejné akce nad 100 lidí a uzavřít školy, aby se u nás neopakovala situace jako v Itálii, kde je celá země v karanténě do 3. 4. 2020. Koronavir Covid-19 děsí celý svět a nepříjemně ovlivňuje naše životy. Z dnešní tiskové konference zatím není jasné, jak dlouho bude zrušení veřejných akcí nad 100 lidí platit. Proto se lidé obracejí na pořadatele různých akcí, které měly v následujících týdnech proběhnout.

Jednou z nich je i táborský Blavicon. Uskutečnit se má od 9. do 12. 4. v Housově Mlýně. Pořadatelé pevně věří, že se letošní Blavicon bude a doufají, že opatření nebude trvat déle než dva týdny.

„Nepřestáváme pracovat na organizačních věcech, na grafice, na upomínkových předmětech a dalších. Aktuální nařízení ještě není oficiálně venku, pouze o něm padla řeč na tiskové konferenci vlády. Podrobné znění nařízení tedy ještě nikdo nezná a už vůbec nevíme, jak dlouho bude trvat. Vzhledem k povaze viru ale věříme, že jde o velmi dočasné opatření, které nebude trvat déle než dva týdny,“ píšou pořadatelé Blaviconu na oficiální facebookové stránce.

Ještě hůře je na tom brněnský videoherní festival Gamer Pie. Ten má brány svého čtvrtého ročníku otevřít 28. 3. 2020 a již má vyprodanou i druhou vlnu lístků. Organizátoři Game Pier v současné době o situaci neinformovali.

Otazník visí také nad každoročním ocenění nejlepších českých her uplynulého roku. Vyhlášení Česká hra roku má proběhnout příští pátek (20. 3.) v pražské divadle IMAGE.

UPDATE: Na základe tweetu od organizátorov už vieme, že aj Česká hra roku bude vzhľadom na prebiehajúci zákaz presunutá. Nový termín oznámia po ukončení opatrení.

Zrušena byla plánovaná talk show Williama Shatnera, kapitána Kirka z původního seriálu Star Trek - v plánu byla na 15. 3. JV Classics v dopoledních hodinách v události na Facebooku napsali, že musejí nejprve vstřebat šok a poté dají vědět, co bude dál. Podle vyjádření budou hledat náhradní termín. Informovat budou také o případném postupu při vrácení vstupenek.

V neposlední řadě je tu ještě Hitpoint Legends ve dnech od 21. do 22. 3. Odehrát se mělo třinácté finále národní Master ligy v League of Legends ve Svitavách.

Co je Blavicon?

„Blavicon je akce inspirovaná středověkem a světem Zaklínače. Jde o unikátní projekt neziskové organizace Gwint Klub, z. s., který se snaží sjednotit a podporovat zaklínačskou komunitu nejen v celé České republice, ale i ve světě. Blavicon je otevřený i cizincům díky dvoujazyčné verzi webu a propagačních materiálů a díky platbě lístků přes PayPal. Není to úplně tradiční con ani festival, ale má od obou něco. Najdeš zde deskové hry, počítačové hry, spoustu lidí v kostýmech, celoconovou hru, divadelní sekci, ale zároveň i známé kapely.“

INFORMACE O GAME PIER LEVEL 4

„Po loňském vyprodaném festivalu se Gamer Pie vrací do Impact Hub Brno, do kterého zavítá tradiční porce témat z oblasti herního průmyslu, kultury a akademie mající za úkol představit svět videoher široké veřejnosti. Hlavním motivem jsou tentokrát příběhy a to nejen ty herní, ale i lidské, kterých se v herním průmyslu odehrávají denně tisíce.

Jedna z hlavních přednášek je na schopnosti vytvářet příběhy postavená a má ji na svědomí Martin Klíma, který do Česka přenesl v podobě Dračího doupěte fenomén stolního hraní Dungeons & Dragons. O tom, jak velký vliv může mít na vyprávění sám hráč, se pak rozpovídá Ivan Buchta v přednášce na téma emergentního hraní. O psaní příběhů ví své také bývalý herní novinář a autor kultovních Bran Skeldalu Jindřich Rohlík, jehož přednášku nejen o Branách byste si také neměli nechat ujít.“

Více se dočtete na oficiálních stránkách festivalu.