Marketing filmu dinosauřího filmu Jurský svět: Nadvláda je zatím mírně řečeno zvláštní. Obvykle se dočkáme nějakého toho teaseru následovaného plnohodnotným trailerem, tentokrát jsme ale jako první ochutnávku nadcházejícího filmu režiséra Colina Trevorrowa dostali pětiminutový prolog, který v novém Jurském světě podle všeho neuvidíme. A nedávno došlo namísto vydání plnohodnotného traileru k uvedení kuriózní reklamy, která kombinuje Jurský svět a blížící se Zimní olympijské hry 2022.

Aby bylo jasno, oficiálního traileru se určitě dočkáme, přičemž nejpravděpodobnější termín jeho zveřejnění je aktuálně Superbowl, na nějž dojde v noci na 14. února/februára. Je ale zajímavé, když plnohodnotnou upoutávku předběhne reklama, která navíc neláká na olympijské hry jako takové, ale na jejich pokrytí televizní stanicí NBC. A tak můžeme jako jeden z prvních oficiálních kousků marketingu považovat necelou minutu videa, v němž lyžařka Mikaela Shiffrin zdrhá na sněhu před velociraptorem. Aby se posléze objevil ještě jeden ikonický dinosaurus.

V poslední době ale přece jen došlo i na jeden tradiční krok, tedy pokud pomineme výrobu všemožných hraček, a to občasné vydávání fotografií z filmu. Už jsme viděli fotku, na níž Claire Dearingová v podání Bryce Dallas Howard plave pryč od býložravého therizinosaura. Aktuálně jsou k dispozici také fotografie, na nichž je k vidění nová postava, kterou si zahrála DeWanda Wise, nebo Chriss Pratt jako Owen Grady, jenž utěšuje chyceného parasaurolopha. Oba záběry zjevně pochází ze zimního prostředí, které je v jurských filmech novinkou, a zaujme také zpracování samotného parasaurolopha.

Tento druh jsme mohli dobře vidět třeba ve filmu Ztracený svět: Jurský park z roku 1997, tentokrát ale vypadá jinak. A tak se nyní fanoušci mohou vesele dohadovat, zda je konečně ve hře nějaká nová firma, jejíž uměle vytvoření ještěři vypadají jinak než ti od společnosti InGen, nebo zda je celá věc způsobena snahou filmových tvůrců přiblížit se tomu, jak asi mohli dinosauři vypadat ve skutečnosti. Třeba je v tom obojí.

Asi nejbizarnější je fotografie, na níž Owen Grady ujíždí na motorce kdesi na Maltě před atrociraptorem. Toho Trevorrow v rozhovoru pro magazín Empire popsal jako brutálnější a divočejší sestřenici velociraptora. Jak se tedy zdá, Jurský svět: Nadvláda nám hodlá 9. června/júna 2022 představit v kinech nejeden zajímavý a dosud málo viděný druh. Ale ať se na nás nikdo nezlobí, na ikonický řev starého dobrého tyrannosaura ještě pořád nic nemá.