I když byl J. R. R. Tolkien (Pán prstenů, Hobit) význačný tím, že dokázal vymyslet fascinující reálné světy s bohatou historií a vlastními jazyky, stále někde musel brát nějakou inspiraci. Například známé lokality ze Středozemě vymýšlel Tolkien podle jeho oblíbených míst po celé Velké Británii, ale i v zámoří na všech světových stranách.

Přečtěte si také: Fanouškovský film ze světa Tolkiena s názvem Stíny Kraje ve finální traileru

Na tato místa se v roce 2020 zaměřil znalec Tolkienova díla, John Garth, který podle jeho zkoumání vytvořil knihu s názvem The Worlds of J. R. R. Tolkien: The Places That Inspired Middle-Earth (Světy J. R. R. Tolkiena: Místa, která inspirovala Středozem). Kniha obsahuje Garthův výklad zabývající se většinou známých míst ze světa Tolkiena. Ten doprovází více než sto ilustrací, mezi nimiž najdete i Tolkienovy kresby a malby, příspěvky dalších umělců, archivní snímky, mapy a samozřejmě fotografie z moderní doby.

Jelikož je Tolkienovo dílo velmi oblíbené, vydání tohoto podrobného průvodce Středozemí se připravuje i u nás v Česku. Knihu bude vydávat oblíbené nakladatelství Argo s českým překladem od Víta Penkaly, takže mají fanoušci záruku, že výtisk bude ve velmi kvalitním provedení.

Obrazový průvodce s českým názvem Světy J. R. R. Tolkiena: Místa, která inspirovala Středozem by podle informací na stránkách nakladatelství měl vyjít již 25. ledna/januára 2021. Za více než 200 stran ve formátu 26 x 21 centimetrů zaplatíte lehce přes 500 korun.