Gabriel Range se rozhodl oživit příběh legendy britské hudební scény. Jeho životopisné drama Stardust dokumentuje počátek kariéry Davida Bowieho a zrození jeho rockového alter ega Ziggyho Stardusta, které mu přineslo slávu a ohlas geniálního umělce. Snímek se v průběhu roku 2020 objevil na několika filmových festivalech, nyní však míří do vybraných kin a na VOD.

Dějová linie dramatu Stardust se soustřeďuje na počátek 70. let 20. století, kdy David Bowie poprvé navštívil New York, který na něj ale v té době ještě nebyl zcela připravený. Na každém rohu ho totiž čekalo odmítnutí, a to jak ze strany studií, tak široké veřejnosti. Bowie, kterého ve filmu hraje Johnny Flynn, se však nestáhl do ústranní a místo toho vytvořil své slavné alter ego, díky němuž se z něj v průběhu dvou dekád stala jedna z největších ikon v historii populární kultury

„Rozhodl jsem se stvořit film o tom, co člověka přiměje k tomu, aby se stal umělcem. O tom, co lidské bytosti nutí tvořit umění,“ popisuje Range. Těžiště filmu se však stalo terčem kritiky fanoušků už při uvedení traileru. Ti totiž považují obsazení Flynna do titulní role za absurdní přešlap a tvrdí, že má k pravému Bowiemu hodně daleko.

Přečtěte si také: Životopisný film o Bee Gees skutečně natočí Ridley Scott

Vlnu kontroverze však vyvolala také zarážející skutečnost, že ačkoliv se jedná o životopisný snímek o jednom z nejslavnějších průkopníků hudebních trendů minulého století, na žádost zpěvákovy rodiny nesmí ve filmu zaznít ani jedna z jeho originálních skladeb. Studio Salon Pictures tedy bylo nuceno zakomponovat do jednotlivých scén coververze jeho světoznámých hitů.

Hvězdný obraz všestranného umělce, který si během svého života vytvořil mnoho tváří a pseudonymů, se divákům promítne již 25. listopadu 2020, kdy Stardust dorazí na plátna vybraných kin a VOD.