Přišla bída, mor a hlad. To neustojí žádný chlap.

Tedy až na jednoho. Historický velkofilm Jan Žižka od herce, režiséra a kaskadéra Petra Jákla se k nám pomalu blíží. A teprve před chvilkou jsme se dočkali nového oficiální traileru, na který se můžete podívat výše. Mnohé scény jsme již mohli vidět v traileru předešlém, který vyšel na konci letošního jara. Ale i přesto jsme se zde dočkali několika dosud neviděných sekvencí. V nejnovějším traileru se nám například pořádně ukáže Matthew Goode v roli „lišky ryšavé“, tedy krále Zikmunda. Stejně tak nám trailer více nastínil hlavní dějství celého filmu. Nečekejte však žádný remake slavného filmu od Otakara Vávry, v tomto podání se podíváme na mladší verzi slavného vojevůdce. Ovšem ve výsledku možná upoutávka z příběhu ukazuje až příliš. 

Jana Žižku ztvární sympatický Ben Foster, který si například zahrál ve snímcích X-Men: Poslední vzdor, 3:10 Vlak do Yumy a Warcraft. Dále se dočkáme například Michaela Caina jako lorda Boreše, Tila Schweigera jako představitele rodu Rožmberků, Karla Rodena jako Václava IV. a Wernera Daehna jako Ulricha.

Jedná se o vůbec nejdražší český film všech dob. Jeho rozpočet dělá asi 500 milionů korun, tedy asi 23 milionů dolarů. Historický snímek si tak s pohodou strčil do kapsy nejenom Svěrákův Tmavomodrý svět, který vyšel na 230 milionů korun, ale i nadcházející českou fantasy jménem Poslední z Aporveru, jejíž rozpočet údajně také překročil milionovou dvoustovku.

Jákl už v minulosti fanoušky ujistil, že na ně čekají jak pořádné bitevní sekvence, tak i poutavý a podmanivý příběh, jenž by měl věrohodně vyobrazovat události, ke kterým došlo na začátku 15. století v Čechách. Inu, o jeho slovech se již brzy budeme moct přesvědčit sami.

Film bude premiérovat souběžně jak u nás, tak i ve Spojených státech. Postprodukci zkomplikovala i pandemie koronaviru, ale nyní se zdá, že premiéře už nic zabránit nemůže. Natáčení probíhalo například v Praze, na Křivoklátu, Zvíkově a Točníku.

Oficiální premiéra je stanovená na 8. 9. 2022.

Co na nejnovější trailer říkáte?