Tip: O seriálu jsme už jednou psali v době jeho oznámení. Na článek se můžete podívat zde.

Původní Blade Runner z roku 1982 si od doby svého vzniku oprávněně vybudoval pověst sci-fi kultovky, kterou si nesmí nechat ujít žádný fanda tohoto žánru. A to navzdory tomu, že vznikla tak miliarda různých verzí filmu. Na svůj velký návrat si ale Blade Runner pěkně dlouho počkal, konkrétně až do roku 2017, kdy se do kin konečně dostalo pokračování s číslem 2049, ve kterém zazářil Ryan Gosling. K úspěchu snímku pomohl i návrat Harrisona „Indyho“ Forda, který si zopakoval roli drsného lovce hlav Deckarda z původního filmu.

Pozitivní ohlasy předznamenaly, že jsme se do kyberpunkového světa rozhodně nepodívali naposledy. Tentokrát se tak ovšem nestalo v podobě celovečerního filmu, nýbrž formou tří kraťasů situovaných do doby mezi prvním filmem a jeho pokračováním.

Nyní se Blade Runner po čtyřleté odmlce opět hlásí o slovo, jelikož jsme se dočkali oznámení animovaného seriálu Blade Runner: Black Lotus, který by k nám měl zamířit už tento rok.

Obdobně jako u krátkých snímků nás i Black Lotus posouvá do období mezi lety 2019 a 2049. Seriál nám představí zcela novou hlavní postavu – ženského replikanta jménem Elle, která se ocitne v Los Angeles bez sebemenší vzpomínky na to, jak se sem dostala. Otázkou také zůstává, kdo a proč ji stvořil. Jisté je však to, že Elle dokonale ovládá bojová umění, takže se určitě nejedná o běžného androida.

V nejnovějším traileru si můžeme všimnout hned několika zajímavostí, které by nám o připravovaném seriálu mohly leccos prozradit. V ukázce můžeme mimo policie vidět i síly Wallace Corporation, které vede Niander Wallace. Pokud jste viděli film Blade Runner 2049, asi netřeba dodávat, o koho se jedná.

To, jak se právě Wallace Corp. dostala k moci, relativně přesně popisuje krátký film Blade Runner: Black Out 2022.

POZOR, NÁSLEDUJÍ SPOILERY:

V závěru filmu byla výroba androidů zakázána, protože s novým modelem Nexus-8 se jejich životnost vyrovnala trvání běžného lidského života. Což samozřejmě lidstvu nebylo po chuti. Navíc se replikantským vzbouřencům podařilo odpálit střelu, která zavinila masivní blackout v L.A. a vymazala veškerá elektronická data.

Následné rozhodnutí o zákazu androidů pak nejvíce poškodilo společnost Tyrell, kterou si můžeme pamatovat z prvního filmu. Proto není divu, že firma nakonec zkrachovala. Po letech se ale šance zaplnit díru na trhu chopil právě Niander Wallace, kterému se podařilo Tyrell Corp. odkoupit a později začít replikanty znovu oficiálně vyrábět pod hlavičkou vlastní společnosti. Tyto události však najdeme až v dalším krátkém filmu Blade Runner 2036: Nexus Dawn.

Black Lotus se bude odehrávat v roce 2032, tedy pár let před tím, než Wallace oficiálně začal s produkcí replikantů. Mohli bychom však předpokládat, že chystaný seriál nám ukáže jeho vzestup k moci, a to i z té horší stránky. Byznys s umělými otroky je totiž zatraceně drsný.

Seriál Blade Runner: Black Lotus si vzalo na starosti režisérké duo Shinji Aramaki a Kenji Kamyiama, kteří už s CGI animáky mají své zkušenosti. Pod jejich dohledem totiž podle stejnojmenné mangy vznikl ucházející Ghost in the Shell: SAC_2045, který uvedl Netflix.

Velké naděje nám dává hlavní producent seriálu, kterým není nikdo jiný, než Shinichirō Watanabe. Ten už měl s Blade Runnerem tu čest v již zmiňovaném Black Out, kde se ujmul postu režiséra. Stejně se podílel na antologii The Animatrix, která je situována do světa kultovního Matrixu. A v neposlední řadě stojí i za legendárním seriálem Cowboy Bebop. Black Lotus tak nemohl skončit ve schopnějších rukách.

Kdy během letoška se seriálu dočkáme, zatím není jisté, spekuluje se ovšem o tom, že by mohl vyjít už na podzim. Blade Runner: Black Lotus by měl mít celkem třináct epizod. Dostupný bude v anglickém znění jen přes Adult Swim a na službě Crunchyroll, kde si jej budou moci diváci vychutnat v japonštině. Jestli se jej dočkáme i u nás, zatím nevíme.

Nás seriál velmi zaujal, a to nejen svou estetikou, která dokonale vystihuje atmosféru obou filmů. Nezbývá, než se na Blade Runner: Black Lotus těšit a počkat si, s jakými překvapeními na nás vyrukuje. A především – dostojí-li kvalitám spojeným se jménem Blade Runner.