Filmy, seriály, knihy a komiksy o vikinzích často vypráví opravdu masivní příběhy o dobývání a drancování celých států. Pokud ale prahnete po nějakém komorním ději o kultovních severských válečnících, radost by vám mohl udělat nizozemský komiks Psanec, který během tohoto týdne vyšel v Česku.

Grafický román Psanec se odehrává na Islandu během 10. století. Hlavním hrdinou je vikinský válečník Hallstein, který se po dlouhých sedmi letech vyhnanství vrací zpět do své rodné krajiny. „Ví dobře, že na něj nikdo nečeká s otevřenou náručí, vždyť zabil svého nejlepšího přítele... Přesto se plaví zpátky, jeho trest skončil.“ Jeho jediným přáním je vše urovnat a začít žít v míru. Jeho příběh se ale nakonec začne odvíjet trošku jiným směrem.

Psanec vznikl v roce 2020 pod rukami skvělého nizozemského komiksového tvůrce Erika Krieka, s jehož tvorbou už se čeští čtenáři mohli setkat. V roce 2018 totiž nakladatelství Argo vydalo jeho komiksovou sbírku povídek Z neznámého světa a další příběhy, která velmi dobře adaptovala známé povídky hororového velikána H. P. Lovecrafta.

Stejně jako tomu bylo u sbírky Z neznámého světa a další příběhy, Psance s překladem Veroniky Havlíkové ter Harmsel u nás vydalo nakladatelství Argo. Zájemci se tak mohou těšit na velmi kvalitně zpracovaný výtiskpevnou vazbou a typickým černým hřbetem, jak jsme u Arga zvyklí.

České vydání Psance by již mělo být k dispozici u všech větších knihkupců.