Nedávno jsme se bavili o novém vydání sci-fi románu Kaňte, mé slzy, řekl policista, který v roce 1974 napsal kultovní kyberpunkový spisovatel Philip K. Dick stojící za zásadní proto-kyberpunkovou knihou Sní androidi o elektrických ovečkách? Dnes v žánru kyberpunk zůstaneme a podíváme se na dalšího autora, jenž v tomto subžánru taktéž patří mezi světovou špičku. 

Přečtěte si také: Dystopický román Kaňte, mé slzy, řekl policista dostane nové vydání

Řeč je samozřejmě o americkém spisovateli Williamu Gibsonovi, jenž ve své mysli stvořil něco jako archetypální kyberpunkovou virutální realitu. Psal se rok 1984, když právě Gibson vydal ve světě kultovní knihu zvanou Neuromancer. V ní se hlavní hrdina Case pohybuje ve virtuálním vesmíru, kde však udělá obrovskou chybu. Za svou neloajalitu ke svým zaměstnavatelům platí poškozením nervového systému, což mu znemožní další práci v kyberprostoru. Při hledání léčby v japonské Chibe se zaplete do hry, v níž se dvě mocné umělé inteligence snaží o nelegální spojení do jednoho mocného celku za předem neznámým účelem.

O dva roky později se z románu Neuromancer stala série zvaná Sprawl. V anglicky mluvících zemích vyšel druhý díl s názvem Count Zero, který sklízel stejně pozitivní ohlasy jako originální první román. Nejednalo se však o přímé navázání příběhu s Casem v hlavní roli, ale o volné pokračování ze stejného světa s jinými hrdiny.

Ani tím příběh série Sprawl neskončila. V roce 1988 přišel na trh třetí a zároveň závěrečný díl s anglickým názvem Mona Lisa Overdrive. Po třech rozdílných mužských hrdinech se v Gibsonově lyrickém, mechanickém, erotickém a násilném světě plném mocných mnohonárodních společností soupeřících v boji o moc v počítači generovaném vesmíru objevují dvě ženské hrdinky:

„Do tohoto světa přichází Mona, mladá dívka s temnou minulostí a nejistou budoucností, jejíž život se ocitá ve střetu se světově slavnou hvězdou senzonetu Angie Mitchellovou. Od dětství se Angie uměla dostat do kybersvěta bez počítače. Z nitra kybersvěta řídí únos přízračná entita, která vytváří plány pro Monu, Angie a veškeré lidstvo, plány, které nelze nijak kontrolovat a ani poznat. A za zápletkou probleskuje stínová Yakuza, mocné japonské podsvětí, jehož vládci nelítostně manipulují lidmi a událostmi tak, aby vyhovovaly jejich záměrům… …anebo si to alespoň myslí.“

Nejnovějšího českého vydání série Sprawl se ujalo nakladatelství Laser-books. První díl s českým názvem Neuromancer vyšel v roce 2019 s překladem Josefa Rauvolfa. O rok později přineslo již zmiňované nakladatelství druhý díl pod názvem Hrabě nula. Tentokrát Josefa Rauvolfa vystřídal na pozici překladatele Pavel Bakič.

Pokud netrpělivě čekáte na třetí díl, máme pro vás dobrou zprávu. Nakladatelství Laser-books totiž na úplném konci letošního února/februára oznámilo na jejich facebookové stránce třetí díl s českým názvem Hardcore Mona Lisa. Taktéž byla zveřejněna i nádherná obálka knihy od Tomásze Marońského. Třetí díl bude obsahovat precizní český překlad od Pavla Bakiče a opět vyjde v měkkých deskách jako předchozí dva díly.

Ve facebookovém příspěvku bylo taktéž napsáno, že by kniha měla vyjít ještě toto jaro. Oficiální prodejce nakladatelství Laser-books, kterým je server Booktook.cz, udává, že by kniha měla vyjít 28. dubna/apríla 2021