Hra Magic the Gathering se stále drží na špici mezi nejhranějšími sběratelskými karetními hrami na světě. A to dokonce i pokud do konkurence započítáme počítačové varianty karetních her. Hra se každých pár měsíců rozroste o novou řadu a s ní krom karet i o novou část příběhu. Nejnovější řada se bude týkat primárně upírů. Tento oblíbený archetyp jistě potěší mnohé fanoušky.

Minulá i následující edice se odehrávají ve světě známém pod jménem Innistrad. Jedná se o jednu z hráčsky nejoblíbenějších sfér (jak se zdejší světy v multivesmíru nazývají) a hráči v ní tak stráví rovnou dvě edice. Jelikož se na tento svět vracíme již v třetím cyklu, nezbývá než se podívat na to, co lze od nové edice očekávat.

V minulé edici jménem Innistrad: Midnight Hunt svět stále trpěl kvůli smrti ochránkyně světa jménem Avacyn, z toho důvodu se lidé uchýlili k prastaré magii. Dny se začaly zkracovat a noci prodlužovat. Tím byli obyvatelé vystaveni všem hrůzám, jaké tento ponurý svět ukrýval. Snaha o zastavení nástupu nekonečné noci však selhala. Edice se soustředila primárně na archetyp vlkodlaků.

Nová edice se bude soustředit na největší upírskou svatbu, jakou kdy Innistrad poznal. Lze očekávat jak nové tváře a mechaniky, tak i návrat starých.

PRODUKTY

Edice vyjde 11. listopadu/novembra na MTG Aréně a na MTGO. O den později bude možné zavítat na prelease. Oficiální vydání sady je pak naplánováno na 19. listopad/november. V obchodech tak najdeme standardní skupinu produktů:

DRAFT BOOSTER

Jedná se o druh doplňkového balíčku známý od počátku Magicků. Uvnitř lze nalézt patnáct herních karet a jednu marketingovou, nebo token. S ohledem na vzácnost je pak rozdělena i četnost karet, tedy jedna raritní, případně mystické hodnoty, tři neobvyklé, deset běžných a jedna základní země. Navíc se může objevit karta ve foilovém provedení náhodné hodnoty.

V edici se opět vyskytnou landy s celokaretním obrázkem, tzv. full-art provedení. Po vzoru minulé edice budou v černobílém provedení zachycující Lovecraftovskou atmosféru.

SET BOOSTER

O něco dražší varianta draft boosteru, která krom běžného uměleckého ztvárnění karet obsahuje u některých i alternativní vyobrazení. K tomu jedna karta je ze seznamu nazývaného jednoduše List, a je možné tak najít karty ze starších edic. Seznam těchto karet se postupně obměňuje, jejich aktuální dostupnost je možné si zkontrolovat přímo na stránkách Wizardů. Tento typ boosteru je určen především lidem, kteří chtějí zažít radost z rozbalování.

COLLECTORS BOOSTER

Nejdražší varianta doplňkového balíčku. Na rozdíl od běžných, které jsou zaměřeny na vhodný poměr vzácnosti karet, jsou ty sběratelské optimalizovány pro rozmanitější obsah, více vzácných karet, více umělecky ztvárněných karet, atd. Také to bude jeden z mála způsobů, jak získat karty ze speciálního cyklu, který odkazuje na román Dracula od Brama Stokera z roku 1897.

Karet inspirovaných tímto kultovním dílem bude osmnáct a budou obsahovat jak samotného hraběte, tak i další postavy a talismany z příběhu. Lze se tak těšit na Jonathana Harkera, Ninu Harkerovou, tři Draculovy ženy, Lucy Westenrovou, Harkerův deník a samozřejmě i samotného Abrahama Van Helsinga.

Krom Collectors boosterů budou tyto karty dostupné každému, kdo si koupí booster box, kde obdrží jednokartový Box Topper balíček. Navíc tyto karty budou ve foilovém provedení.

Karta Draculův hrad z tohoto cyklu bude dostupná pouze jako promokarta k booster boxům.

Tématické boostery

Bude se jednat o doplňkové balíčky podobné těm základním. Budou však pouze v jedné z barev. Typů tématických balíčků je však šest. Ten poslední je vyhraněn pro téma upírské svatby.

Hráči mající v oblibě formát Commander také nepřijdou zkrátka, budou si moci vybrat jeden ze dvou vytvořených balíčků. V prvním se o slovo přihlásí spiriti v bílo-modré kombinaci a v druhém budou k dispozici samozřejmě upíři, jejichž barevná kombinace bude černo-červená.

MECHANIKY

S Innistradem lze vždy očekávat posílení mnoha oblíbených archetypů. Jde o již zmíněné upíry, vlkodlaky a lidi, ale také zombie, spirity, démony, anděly a další. Některé z mechanik jsou přímo či silně spjaty s konkrétními archetypy.

Opět se objeví cyklus dne a noci. Pokud hráč během svého tahu nezakouzlí žádné kouzlo, nastane noc. Pokud hráč během svého tahu zakouzlí dvě a více kouzel, nastane den. Pokud je den, všechny karty mající klíčová slova Daybound/Nightbound, včetně právě zahraných, jsou otočeny denní stranou nahoru. V případě noci platí to samé pro noční variantu karty.

Cyklus dne a noci

Mechanika Disturb se také vrátí. Od minulé edice však bude lehce pozměněná. Funkce zůstává stejná, pouze se změní její vyznění. Disturb umožní seslat kartu z hrobu a zároveň ji transformovat na zadní stranu. V Innistrad: Midnight Hunt se tak lidé měnili na spirity. Nyní se spiriti budou měnit na očarování.

Mechanika Disturb

Další navrátivší se mechanikou je Exploit. Když je vyvolána potvora s touto schopností, je možné nějakou svou jednotku obětovat. V takovém případě dojde k efektu blíže popsaném na konkrétní kartě. V regulární edici jsme tuto mechaniku neviděli od edice Dragons of Tarkir, tedy nějakých šest let.

Krev. Technicky vzato se nejedná o mechaniku, ale jde o token natolik spjatý s mnoha kartami, že jej za ni považovat lze. Krev je artefaktový token, který za tapnutí a zničení, zahození karty z ruky a zaplacení jedné many umožní líznout kartu. Tím silně připomíná tokeny Clue, ale rozdílů je hodně. Krev nezvyšuje počet karet na ruce, ale zase přímo plní hřbitov. Mnoho upírů bude schopno token využívat, spotřebovávat pro vlastní efekty, případně z nich čerpat různé bonusy. Dá se očekávat, že se s tímto tokenem nesetkáváme naposledy.

Cleave je nová mechanika, která přidává kartám velmi zajímavou variabilitu. Kartu je možno seslat za její normální cenu, poté se vyhodnotí celý text na ní. V případě seslání karty za Cleave cenu se vyhodnotí všechen text, tedy s výjimkou toho v hranatých závorkách. Většinou tak je možné za vyšší cenu obejít různá omezení.

Mechanika Cleave

Training se také objevuje prvně a znamená, že pokud jednotka s touto schopností útočí a zároveň s ní útočí něco, co má větší sílu, pak se na jednotku se schopností training přidá +1/+1 žeton.

Mechanika Training

Sada vypadá slibně a pár karet rozproudily diskuze o jejich vlivu na nejrůznější formáty. To se ale daří každé edici. Nezbývá než si počkat, jak to ve skutečnosti dopadne.