Minulý pátek šla do amerických kin novodobá filmová adaptace slavného románu od Stephena Kinga jménem Žhářka. Původní příběh vypráví o malé dívce jménem Charlie, která má opravdu mocné schopnosti pyrokineze. Po stopách jí ale jdou agenti z tajné vládní organizace jménem Dílna, kteří touží po jediném. Dostat dívku do svých laboratoří. To ale nebude vůbec jednoduchý úkol, protože její ničivé schopnosti nepůjde jen tak lehce zkrotit. Obzvlášť také vzhledem k faktu, že je ještě sama nedokáže plně ovládat. O to více je ale také nebezpečnější. Knižní předloha se již dočkala jedné filmové adaptace, ta vznikla v roce 1984, přičemž ji natočil Mark L. Lester. Ta se však příliš pozitivních reakcí nedočkala, proto mnozí fanoušci věřili, že s novodobou verzí to bude lepší. Ale to se šeredně pletli.

Letošní Žhářka totiž zatím sklízí jedno negativní hodnocení za druhým. Na webu Rotten Tomatoes má zatím od kritiků tragických 13%, od diváků zas 49%. Mnohem větší ránou jsou ale pro tvůrce filmu tržby. Snímku se od pátku podařilo vydělat pouhých 5,9 milionů dolarů z rozpočtu 12 milionů. Šance na případné pokračování jsou tak v podstatě mizivé. Nutno také dodat, že i adaptace z roku 1984 si komerčně vedla lépe, ta nakonec celosvětově vydělala asi 18,9 milionů. Je samozřejmě jasné, že samotné číslo box officu novodobé Žhářky se bude v průběhu nadcházejících dní a týdnů ještě zvyšovat, možná dokonce překoná svůj původně rozpočet, ale už teď je bohužel jasné, že o žádný trhák roku se stoprocentně jednat nebude.

Film si vzal na starost Keith Thomas, který v roce 2019 představil svůj horor The Vigil. Scénář si zas vzal na starost Scott Teems, který taktéž napíše scénář k pátému dílu hororové série Insidious. V hlavních rolích se představili herci jako Ryan Kiera Armstrong, Zac Efron, Sydney Lemmon, Sydney Lemmon, Michael Greyeyes, Kurtwood Smith, John Beasley a Gloria Reuben.