Povídky jsou často oblíbenějším formátem příběhů než romány. Je to vlastně prosté. U povídek se člověk většinou nikdy nenudí, příběh má spád a není zde čas na nudné pasáže, zatímco u dlouhých linek v románu se takovým částem nevyhnete. Dobrým příkladem je například Zaklínač. Ano, všechny knihy o Geraltovi jsou skvělé, ale první dvě povídkové knihy jsou prostě krapet lepší než románová série.

Pro fanoušky vědecko-fantastických povídek máme dobrou zprávu a zároveň i tip. Na české crowdfundingové stránce Startovač právě autor Jan F. Rajm spustil kampaň, ve které žádá o finanční pomoc pro vydání jeho povídkové sbírky s názvem Rezavé desky. Ten sice není spisovatelem na plný úvazek, ale to neznamená, že by Rezavé desky nemohly dosahovat vysoké kvality.

Sbírka bude obsahovat celkem 15 povídek, které se odehrávají na různorodých místech, od vesmíru přes prales až po polární pustinu. Každý příběh má však něco společného, hlavní hrdina je totiž vždy zkoušen životem, vírou, anebo osudem. Autor se při tvorbě nechal inspirovat skutečnými situacemi v životě, který je nevybíravý, nelítostný a taky cynicky úsměvný, jak sám autor píše. Čeká nás tedy směsice vtipu, tragických událostí a vědecko-fantastických prvků.

Jan F. Rajm investoval své peníze na grafiku, korekturu a sazbu. Jediné, na co potřebuje finanční pomoc, je následný tisk a vazba. Kniha je tedy hotová a celý projekt musí být pouze dokončen. Autor zatím vybral 2 400 Kč z požadovaných 60 000 Kč, což není moc, ale do konce zbývá ještě 39 dní. Je tedy možné, že se o projektu dozví více lidí a crowdfunding dopadne úspěšně.

Přečtěte si také: České re-vydání Artemise Fowla již brzy v obchodech

U jednotlivých úrovní finančního příspěvku neočekávejte odměny typu tričko, hrníček, figurka jako u Kickstarterových projektů. V hlavní roli je zde prostě kniha jako taková. Za 300 Kč můžete mít samotnou knihu v pevných deskách a s podpisem autora. Za 400 Kč navíc s věnováním. Pokud přispějete 500 Kč, můžete se navíc těšit na tematickou záložku. Štědřejší backeři se pak mohou těšit na nákresy v rámečku a jiné ceny, které souvisí s grafikou samotné knihy.

Jestli vás projekt zaujal, určitě se podívejte na stránku kampaně na Startovači. Najdete zde více informací o projektu, výpis všech úrovní odměn a ukázky z jednotlivých povídek. Uvidíme, jestli se autorovi podaří vybrat požadovanou částku, ale my mu to moc přejeme.