Nicolas Cage si během své dlouhé herecké kariéry zahrál v opravdu mnoha filmech. Některé byly skvělé, některé špatné, některé zas vyloženě směšné. Mnozí se ale shodnou na tom, že jeden z nejhorších filmů, ve kterých herec kdy účinkoval, byl „horor“ Rituál z roku 2006, jenž natočil Neil LaBute. Film je remakem stejnojmenné hororové klasiky z roku 1973, která se v originále nazývá The Wicker Man. V remaku hraje Nicolas Cage detektiva jménem Edward Malus, který se vydává na malý ostrov v Pacifiku, aby mohl najít ztracenou dceru své ex-přítelkyně Willow. Netuší však, že ostrov je pod kontrolou komunity, jež se řídí nejrůznějšími pohanskými zvyky, které cizince může ohrožovat na životě. Film měl být původně hrozivý horor, ze kterého běhá mráz po zádech. Přesně tím ale nebyl. Místo toho se z něho stal snímek, který si můžete pustit s kamarády u piva a společně se mu zvesela smát. 

Jedním z hlavních faktorů, proč je rituál tak strašně směšně špatný, je i samotný herecký výkon Nicolase Cage. Ve videu níže najdete ukázku z jeho patrně nejslavnějšího přehrávání. Když k tomu ještě přidáte vyloženě příšerný scénář, tak vám z toho vyjde vyloženě vražedná kombinace. V nedávném rozhovoru pro IndieWire ale Cage prohlásil, že veškeré komediální elementy nebyly ve filmu vůbec nechtěné. Celou dobu se podle něho údajně jednalo o záměr. V rozhovoru tak řekl následující:

,,Vím, že se u toho lidé bavili a mysleli si, že ta komedie nebyla záměrná. Teď ale říkám na rovinu: Byla. Neil LaBute a já jsme oba věděli, že je to vtipné. Pravděpodobně by to bylo divákům jasnější, kdyby mi producent Avi Lerner dovolil mít knírka a nechal mě spálit v medvědím obleku.“

Cage posléze chválil horor Slunovrat od Ariho Astera, který se nebezpečnými kulty, ke kterým zavítají cizinci zvenčí, zabývá také. Ovšem zároveň uvedl, že neměl onu vizi bizarně hororového humoru, který pro Rituál připravil LaBute. 

Rituál i tak dodnes zůstává jedním z nejhůře hodnocených filmů, ve kterých se Cage kdy objevil. Web PrettyFamous v roce 2016 dokonce film umístil na 12. místo v seznamu nejhorších hororů všech dob. Taktéž vyvolal opravdu velké pohoršení u fanoušků původního dílu z roku 1973, přičemž mnozí o remaku prohlásili, že je vyloženou ,,svatokrádeží“.

A zde se můžete podívat na malou a skromnou ukázku toho ,,nejlepšího" z filmu.