Netflix si uvědomuje, jakou sílu má animované médium. Neustále tady máme nové seriály. V posledních dnech například čtvrtou sérii Castlevanie nebo druhou sérii Love, Death & Robots. Nejviditelnější skupina, která se zajímá o kreslené seriály, jsou fanoušci anime. Netflix kvalitou a rozsahem nemůže konkurovat Crunchyrollu nebo Funimation, i přesto se neustále snaží licencovat nebo i financovat zajímavé kousky z tohoto subžánru. Někdy k tomu využívá japonské umělce, jindy využije neznámé, ale nadějné animátory většinou z jiných částí světa.

Jedním z takových anime je i 3D seriál Eden. Pokládá si otázku, která je mezi fanoušky sci-fi velmi známá. Dala by se parafrázovat jako: „jsou roboti lidštější než lidé?“ Skupinka robotů bude vychovávat poslední lidskou dívku. To samozřejmě vyvolá mnoho dramatických momentů, ale i filozofických otázek ohledně lidského vědomí a hodnot i nebezpečí umělé inteligence. Poslední trailer neodhalil o příběhu příliš nového, ale ukázal, že dojde i na nějakou tu akci. Snad alespoň ta rozbije trochu nadužívaný motiv seriálu.

„Město známé jako „EDEN“, které všichni už před tisíci lety opustili, obývá v daleké budoucnosti jenom jediná forma existence – roboti. Jenže děvčátko Sara, které se probudí, začne zpochybňovat všechno, co ji učili. A jako kdyby vystoupili z mýtů, roboti E92 a A37 si vezmou Saru za vlastní a začnou ji vychovávat v bezpečném útočišti mimo EDEN. Kdo je Sara? A jestli lidé už dávno vyhynuli, odkud a jak se sem dostala? Přidejte se k podivné trojici na jejich cestě za pravdou,“ popisuje seriál Netflix.

 

Na režisérskou stoličku usedl Yasuhiro Irie, který má na svědomí Alien Nine nebo jedno z nejlépe hodnocených anime Fullmetal Alchemist: Bratrství. O animaci se postarala studia Qubic Pictures a CGCG.

Přestože je to jejich první větší projekt, podle traileru mohu usuzovat, že to nemusí dopadnout úplně špatně. Kimiko Ueno (Space☆Dandy, Pingu in the City) napsal scénář. Toshihiro Kawamoto, který pracoval na kultovním Cowboy Bebop či Noragami a Christophe Ferreira, který vytvářel klíčovou animaci pro Bleach nebo Lupin III se postarali o design konceptů a postav. Clover Xie (The Bat Man of Shanghai) se zase postarala o kresbu pozadí. Hudbu složil Kevin Penkin, který rozezněl jedno z nejzajímavějších hororových anime posledních let Made in Abyss.

Minisérie bude mít 4 epizody a odstartuje na Netflixu 27. května/máje