S příchodem roku 2023 se můžeme těšit nejenom na různé nové tituly ze světa filmu, literatury a komiksů, ale samozřejmě také na další český ročník nejslavnějšího festivalu popkultury, kterým je starý dobrý Comic-Con. I čtvrtý ročník se uskuteční v pražském O2 univerzu, kde bude probíhat od 14. 4. do 16. 4. 2023. Tradičně se tak můžete těšit na velkolepou popkulturní akci, kterou by si neměl nechat ujít žádný opravdový nerd. To znamená, že pro fanoušky Nerdfixu je účast vyložená povinnost!

Festival se tak zaměří na veškeré věci, které spadají do popkulturních hlubin. To znamená na filmy, seriály, videohry, komiksy a knihy, ovšem primárními žánry budou opět sci-fi, fantasy a horor. A aby to byl Comic-Con se vším všudy, samozřejmě nesmí chybět také povedené kostýmy, se kterými se návštěvníci budou moci zúčastnit tradiční soutěže PragoCosplay.

Dále se opět můžete těšit na turnaje videoher a stolních her, fotografování, autogramiády, besedy se zahraničními i domácími herci a umělci, workshopy, přednášky, prezentace a prodej zboží pro fanoušky. Bude to zkrátka opět jaksepatří velkolepé. Pořádným lákadlem ale budou samozřejmě i nejrůznější zajímaví hosté. Pojďme se proto podívat, které osobnosti se na čtvrtém Comic-Conu objeví. 

V první řadě na festival dorazí legendární Danny Glover, který se pravděpodobně nejvíce proslavil díky filmové sérii Smrtonosná zbraň, kde ztvárnil seržanta Rogera Murtaugha. Taktéž ztvárnil hlavní roli v pokračování filmu Predátor, kde stanul proti jednomu z nejslavnějších a nejnebezpečnějších filmových emzáků.

Za zmínku ovšem také stojí jeho působení ve filmech jako Barva machu, Saw, Svěděk a 2012. Na Comic-Conu by měl zůstat od soboty 15. 4. do neděle 16. 4. 2023.

Další hereckou legendou, která se na Comic-Conu objeví, bude Brian Cox. Ten má za sebou celou řadu známých rolí. Fanoušci X-Menů si ho budou pamatovat jako zlovolného Williama Strikera z filmu X-Men 2, podobně zápornou roli sehrál i v parádní trilogii o Jasonu Bournovi, kde se objevil ve snímcích Agent bez minulosti a Bournův mýtus.

Momentálně hraje v seriálu Boj o moc, za který dokonce získal Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatickém seriálu. Mezi jeho další známé filmy patří Troja, Kruh, Zodiac a Zrození planety opic. Na Comic-Conu by měl zůstat od soboty 15. 4. do neděle 16. 4. 2023.

Další sympatickou hvězdou je Dan Fogler, kterého poznají především fanoušci kouzelnického světa Harryho Pottera. V sérii Fantastická zvířata si totiž zahrál dobrosrdečného mudlu Jacoba Kowalského, který byl parťákem hrdiny Mloka Scamandera.

V seriálovém světě si zahrál v titulech jako The Walking Dead, Goldbergovi, Hannibal a Dobrá manželka. Na Comic-Conu by měl zůstat od pátku 14. 4. do soboty 15. 4. 2023.

A teď něco pro oddané fanoušky Hvězdné brány. Letos se na českém Comic-Conu objeví také Richard Dean Anderson, který je tváří seriálového Jacka O´Neilla. Pamatovat si ho můžeme taktéž z filmů jako Očima vraha, Virus a Hořící peklo, ovšem určitě se všichni shodneme na tom, že výše zmíněná role z Hvězdné brány je jeho nejvíce ikonickou.

Co se slavné sci-fi série týče, objevil se taktéž ve snímku Hvězdná brána: Návrat, který vyšel v roce 2008. Na Comic-Conu by měl zůstat od soboty 15. 4. do neděle 16. 4. 2023.

U Hvězdné brány ještě chvilku zůstaneme, protože na Comic-Con dorazí ještě jedna její hvězda. A to Corin Nemec, americký herec, producent a scenárista českého původu, který ve zmíněné sci-fi sérii ztvárnil primární roli Jonase Quinna. Znát ho ale mohou i fanoušci série Lovci duchů, kde si zas zahrál lovce Christiana Campbella.

Mezi další známé seriály, ve kterých se Nemec objevil, patří také Smallville, Příběhy ze záhrobí, Kriminálka New York a Kriminálka Miami. Na Comic-Conu by měl zůstat od soboty 15. 4. do neděle 16. 4. 2023.

Do Prahy se podívá i mladý herec Raphael Luce, který se proslavil díky roli mladého Henryho Creela ve čtvrté sérii Netflix seriálu Stranger Things. Luce toho za sebou zatím ještě moc nemá, ale účast ve Stranger Things by mohla být příslibem opravdu parádní herecké kariéry.

Objevil se už také v sériích jako Loki a The First Lady. Jeho rodiče jsou navíc kaskadéři, přičemž se zdá, že mladý Luce by mohl kráčet v jejich stopách. Na Comic-Conu by měl zůstat od pátku 14. 4. do soboty 15. 4. 2023.

Samozřejmě ale nezůstaneme pouze u světa filmů a seriálů. Do Prahy se totiž podívá i cenami ověnčený americký komiksový scenárista Jason Aaron, který je především hvězdou komiksového Marvelu. Soustředí se mimo jiné na dobrodružství Thora, ovšem byl oceněn i za psaní sérií jako Wolverine, Doctor Strange, Ghost Rider a Punisher. Nutno také dodat, že jeho obnovení série Star Wars se stalo nejlépe prodávaným americkým komiksem za posledních 20 let. Na Comic-Conu by měl zůstat po celu dobu festivalu. 

Těšit se můžeme i na slavného komiksového výtvarníka Briana Bollanda, který například působil jako kreslíř série Soudce Dredd pro komiksový magazín 2000 AD. Dále stojí za uměleckou stránku kritikou uznávaného grafického románu Batman: Kameňák od Alana Moorea, taktéž pracoval na sériích jako Animal Man, Wonder Woman a Batman: Gotham Knights. Je taktéž autorem kresby pro Camelot 3000, tedy první komiksovou max sérii 12 sešitů vydavatelství DC Comics. Na Comic-Conu by měl zůstat po celu dobu festivalu.

Na Comic-Conu se objeví i mnoho známých cosplayerů, těšit se tak například můžeme na Silvaru, která na cosplay soutěži Celebration London 2016 v kategorii Princezny vyhrála 2. místo. Ke cosplay jí přivedly Star Wars kostýmové organizace Rebel Legion Lion Base a 501st Legion, přičemž této zálibě se věnuje už od roku 2010. Na Comic-Conu by měla zůstat po celu dobu festivalu.

Že vám to přijde nějak málo? To protože mnozí další hosté ještě nejsou odhalení. V následujících týdnech a měsících tak pořadatelé odhalí další významné hosty. A to nejenom ze světa filmového, komiksového a cosplayerského, ale i literárního a youtuberského. Rozhodně se tudíž máme na co těšit. 

I letos se můžeme těšit na VR zážitek v Praze budoucnosti jménem FutureCity a nejrůznější typy výstav. Čekají na vás nejen videohry a arkády, ale také stolní hry (karetní, deskové, slovní a hlavolamy) a turnaje o finanční odměny. To vše ve videoherně a deskoherně na celkové ploše přes 1400 m2. O zábavu bude zkrátka a dobře zaručeně postaráno.

Kompletní program by měl být zveřejněn dva týdny před začátkem conu. Tradičně připomeneme, že k prvnímu ročníku z roku 2020 natočil Nerdfix reportáž, na kterou se můžete podívat níže. Pokud jste na Comic-Conu ještě nebyli a letos se na něj chystáte poprvé, možná vám dá dobrou představu o tom, co od něho vlastně můžete očekávat.